En byggnadsägare "rycker" Banksys väggmålning från väggen och säljer den

av Titti Carlberg

31 Januari 2022

En byggnadsägare "rycker" Banksys väggmålning från väggen och säljer den
Advertisement

Banksy är en mycket älskad konstnär över hela världen, han är en av de största samtida exponenterna för gatukonst. Men vad är det som gör den här artisten så känd? Anledningarna är många: hans identitet är fortfarande okänd, och det bidrar till stor del att ge honom en mystisk aura; hans verk förmedlar starka budskap; de är satiriska verk som tar upp kulturella, politiska och etiska problem. Banksys verk är offentliga, öppna för allmänheten: konstnären säljer inga fotografier eller reproduktioner på sociala medier.

Under årens lopp har det dock utvecklats en verksamhet som inte är speciellt etisk: vissa auktionsförrättare försöker sälja hans verk till högstbjudande, vilken ger den senare uppgiften att "rycka" väggmålningarna från sin ursprungliga plats: gatan.

via BBC

Advertisement

Det var vad som hände i Storbritannien. I Lowestoft, och i synnerhet i en byggnad av en gammal elaffär, där det fanns ett verk av Banksy som föreställer ett barn med en stång i händerna: verket fick titeln "Crowbar Girl". Bredvid barnet finns det en hög med sand.

Men en dag var verket plötsligt försvunnet, bokstavligen bortslitet från väggen där det var ritat. Arkitekterna bakom detta borttagande var Gary och Nadine Schwartz, paret som äger byggnaden. De hade tagit bort den del av väggen där ritningen finns och sålde det på en privat auktion

Advertisement
Julian Forbes/Facebook

Julian Forbes/Facebook

En debatt om gestens allvar inleddes därmed: hade Gary och Nadine rätt att göra det? Stadens vice borgmästare Nasima Begum, kallade parets handling för "skamligt", de ville tjäna pengar på något som inte var deras egendom. Banksys verk föddes inte för att någon eller några skulle dra nytta av dem ur en ekonomisk synvinkel, utan för att förmedla ett budskap till alla förbipasserande. Dessutom hade den ritningen kraften att locka besökare och turister till området: nyfikna människor strömmade dit för att se den berömde konstnärens verk med egna ögon.

Byggnaderna som Banksy har målat på blir allt värdefullare, den tidigare elverkstaden, efter att han hade målat på den, fick ett marknadsvärde på £ 300.000. När konstnären senare hävdade att verket var en del av hans serie "Great British Spraycation", hoppade värdet till £500.000.

Men vad hände med Crowbar Girl? Det troddes från början att konstverket hade skickats till USA, men det upptäcktes senare att det aldrig har lämnat Storbritannien och att det såldes för en okänd summa, i närheten av 2 miljoner pund.

Advertisement