Konstnären får 72.000€ för en utställning, men presenterar tomma dukar i museet och sticker iväg

av Titti Carlberg

06 Oktober 2021

Konstnären får 72.000€ för en utställning, men presenterar tomma dukar i museet och sticker iväg
Advertisement

Det är inte alltid lätt att förstå ett samtidskonstverk vid första anblicken. Det är inte ovanligt att de senaste uttrycksfulla formerna faktiskt föreslår offentliga föreställningar eller föremål som i vissa fall representerar verkliga provokationer, mer centrerade över reflektion än på själva verken.

Vad händer dock om en konstnär bestämmer sig för att ta dessa provokationer till en så hög nivå att han tar betalt från en kommission för att presentera, på museet, mycket enkla...vita dukar? Om du tror att det inte är möjligt, vänta med att säga det, för det var precis vad som hände i Danmark på Kunsten Museum i Aalborg.

via The Guardian

"Ta pengarna och stick". Med en hyllning till den berömda filmen av Woody Allen som släpptes 1969 hade konstnären i fråga funnit det lämpligt att namnge, på detta sätt,  sin samling tomma målningar. Ja ni läser rätt: vi skrev tomma, för att efter att ha tagit betalt av det danska museet Kunsten, som finns i staden Aalborg, skickade Jens Haaning mycket enkla tomma dukar till konsthallen.

Kontantbidraget uppgick till cirka 72.000 euro och som krävde att konceptkonstnären Jens Haaning skapade en utställning där 534.000 danska kronor kontant - motsvarande 71.800 euro - skulle presenteras som en integrerad del av verket.

Advertisement
fifthwalltv/Instagram

fifthwalltv/Instagram

Synd dock att när pengarna hade skickats ändrade Haaning sig och bestämde sig för att behålla dem själv, utan att använda dem enligt överenskommelsen. I deras ställe skickade han de tomma dukarna, helt uttryckligt med titeln, "Ta pengarna och stick".

"Om han inte lämnar tillbaka pengarna bryter han mot kontraktets villkor" kommenterade Lasse Andersson, chef för Kunsten-museet. "Det var inte en betalning, utan material till hans konstverk". Konstnären å sin sida har offentliggjort att han inte har för avsikt att lämna tillbaka pengarna till dem och motiverar sin handling som en protest mot alla de arbetsgivare som inte betalar tillräckligt för arbetstagarens arbete, eller som inte får betalt över huvudtaget.

"Jag uppmuntrar de personer som har lika dåliga arbetsförhållanden som jag har, - sa han - att göra samma sak. Om de är engagerade i ett jobb som de inte får betalt för, eller till och med måste spendera sina egna pengar för att arbeta, ta vad du kan och stick".

Ganska emblematiska ord, som har gjort Haaning till ett slags "Robin Hood" av samtidskonst. Under tiden har hans framträdande gett upphov till en bred diskussion, som har öppnat många tankar kring de teman som lyfts fram av artisten.

Vi vet inte om Haaning förr eller senare kommer att återbetala pengarna; vad som är säkert är att han med detta jippo lyckades få många att prata om honom. Vad tycker du om detta?

 

Advertisement