Den här skulpturen från 1700-talet har så välarbetade detaljer att marmornätet nästan ser verkligt ut - Curioctopus.se
x
Den här skulpturen från 1700-talet…
13 föremål och situationer från det förflutna som inte längre är ett problem idag 15 fotografier där rätt vinkel har utnyttjats för att skapa optiska illusioner som inte kan upprepas

Den här skulpturen från 1700-talet har så välarbetade detaljer att marmornätet nästan ser verkligt ut

25 September 2020 • Av Emma Fisone
1.111
Advertisement

Ända sedan det blev vanligt att använda marmor i skulpturer, så har de största konstnärerna i världen från förr förverkligat absoluta mästerverk inom konsthistorien med detta mycket värdefulla material, som än idag används för studier, analyser och beundras oändligt. En särskilt detaljerad och häpnadsväckande skulptur, helt gjord i marmor, är "Befrielsen från villfarelse" ("Il Disinganno"), som än idag går att beskåda i kapellet Capella Sansevero, i Neapel.

Skulpturen "Befrielsen från villfarelse" av den genovesiske konstnären Francesco Queirolo, är från 1700-talet och har en såväl biblisk som mer djup och allegorisk innebörd: den värdefulla skulpturen föreställer två figurer: en ängel och en fiskare. Ängeln finns på en glob som flyter på ett rikt dekorerat draperi, medan han befriar mannen från ett nät. Enligt bibeln ska nätet representera synden.

Ovanför globen vakar ängeln över världen som är skapad av Gud och befriar mannen från nätets synd och missgärningar; bibeln nedanför representerar den andliga friheten med de öppna sidorna som läser: "Jag ska bryta din kedja, mörkrets kedja och den långa natt som du är slav under, så att du ej blir bannlyst från denna värld."

Vad gäller de andra symbolerna, så ska flamman på ängelns huvud vara intellektet medan globen är den allegoriska skildringen av de värdsliga behagen som kan föra skam med sig.

Advertisement

Men det som slår en mest med Queirolos skulptur är den optiska illusionen: nätets välarbetade detaljer ser vid första åsynen inte ut att vara gjorda av marmor trots att den genovesiska konstnären har byggt "Befrielsen från villfarelse" i marmor helt från topp till tå.

Det tog Francesco Queirolo 7 år att slutföra den, och han hade varken en skulpturverkstad eller hjälp av lärlingar, han vann respekten hos hela det napoletanska 1700-talssamhället. Verket var färdigt är 1754 på begäran av adelsmannen Raimondo di Sangro.

 

Man kan än idag beundra "Befrielsen från villfarelsens" enastående detaljer i Cappella Sansevero, Neapel.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack