Forskare återupplivar en 32.000 år gammal växt begravd under permafrost - Curioctopus.se
x
Forskare återupplivar en 32.000 år…
Det har brunnit i världens största däckkyrkogård: miljökatastrof befaras

Forskare återupplivar en 32.000 år gammal växt begravd under permafrost

11 Augusti 2021 • Av Titti Carlberg
924
Advertisement

Skiktet av permafrost som täcker marken i de arktiska regionerna i världen är som en slags kista som kan förvåna oss och ge oss vittnesbörd om ett mycket avslutet förflutet, som har förblivit intakt tack vare isen som de har legat under i en mycket lång tid.

De ryska forskarna känner till detta. I Sibirien har de grävt fram en baljväxt som har förvarats precis under den tjocka isen, ungefär som att det har legat i ett långvarigt frysläge. Tänk dig att kunna observera naturliga element från en förhistorisk tid, perfekt bevarade: dessa forskare har gjort det och har lyckats återskapa en serie med växter med början från en korsblommig skida från 32 000 år sedan.

Det är välkänt att permafrost fungerar som en "behållare" och täcke för olika element. Det är emellertid ganska otroligt att under det tjocka glacialskiktet som i många fall hotas av global uppvärmning och isens smältning, kan man hitta riktiga förhistoriska skatter.

Skatter som baljorna av Silene stenophylla, en 32 000 år gammal växt som det ryska vetenskapsteamet i fråga upptäckte när de deltog i en större utgrävningskampanj som syftar till att identifiera ekorrhålor under permafrosten, samt eventuella matlager lagrade där.

Bland det biologiska material som finns i permafrosten fanns det därför också skida, bevarade tack vare isen och de ville förstå om det var möjligt att "återuppliva" dem igen i växter. Och så blev det. Först försökte forskarna använda fröna från förhistoriska baljväxter, men utan framgång. Senare genom att ta placentavävnad från omogna frön och använda kloningsteknik, lyckades de odla 36 växter.

Advertisement

Det stämmer: dessa gamla växter har vaknat till liv i nuet och visar sig precis som de dök upp på vår planet under den övre paleolitiska eran. En rekordstor regenerering, den första antika växt som regenererades var en dadelpalm från Judea, cirka 2000 år gammal.

Inför dessa "nya" gamla växter kunde forskarna inte låta bli att märka några små men uppenbara skillnader jämfört med dagens Silene stenophylla. Kronbladen var till exempel mer åtskilda och fröna mer produktiva och alstrade 100% av tiden. Kort sagt har permafrosten återigen bekräftat sig själv som en otrolig och fascinerande behållare av underverk och vittnesbörd, som om det vore ett "förråd" från vårt förflutna, viktig att skydda och sköta. Vem vet vilka andra upptäckter det kommer att reservera för oss i framtiden!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack