Det har upptäckts en romersk väg på lagunbädden i Venedig: den är äldre än själva staden - Curioctopus.se
x
Det har upptäckts en romersk väg på…
Kunder förolämpar personalen: restaurangen stänger för att fira Denna influenser framhäver mustaschen för att normalisera kvinnors

Det har upptäckts en romersk väg på lagunbädden i Venedig: den är äldre än själva staden

24 Juli 2021 • Av Titti Carlberg
14.853
Advertisement

Vi vet det väl: ibland återkommer historien och det förflutna, även efter tusentals år och på de mest otroliga och oväntade platser. Vi inser detta när vi befinner oss framför sensationella upptäckter som den vi ska berätta om  och som på några timmar redan har talat mycket om sig själv.

Alla känner till Venedig för sina underbara kanaler, som i många fall representerar stadens verkliga gator, mer unika än sällsynta för detta mycket karakteristiska. Få skulle emellertid föreställa sig att, under sin artär av vatten, kan man hitta forntida skatter, reliker från ett förflutet som inte längre existerar men som oundvikligen slutar med att älska nutiden i all sin charm.

En antik nedsänkt väg, strax under Treporti kanalen, ett ganska säkert tecken på att området skulle ha varit tillgängligt med land för cirka 2000 år sedan. Den sensationella upptäckten, som gjordes efter en studie utförd av Institute of Marine Science of National Research Council i samarbete mer University of Venice, kom efter en korrekt kartläggning av havsbotten i hela området.

Tack vare högupplöst ekolod var det möjligt att få en exeptionell bekräftelse på vad som redan misstänktes: långt innan lagunstaden grundades fanns det redan permanenta bosättningar. Hypotesen hade redan tagits upp på åttiotalet, när arkeologen Ernesto Canal hävdade att det i lagunen där Venedig står idag i all sin prakt fanns många nedsänkta strukturer, rester av antropogena verk och vägsystem.

Advertisement

Forskningen och upptäckten, som publicerats i detalj i Scientific Reports, banar idag väg för nya avdrag och perspektiv på stadens historiska sammanhang och hela området under romartiden. Specifikt hittade forskarna 12 strukturer upp till 52,7 meter långa och upp till 2,7 höga, som sträckte sig längre än 1,1 km från sydväst till nordväst, och som får oss att tänka på en väg.

"Vi tror att det var en del av nätverket av romerska vägar i den nordöstra delen av Venediglagunen - säger Federica Madricardo, vid Institutet för marinvetenskap - det är ett område som är mycket svårt att utforska eftersom det finns starka strömmar och vattnet är mycket grumligt".

Ett obestridligt bevis på hur mycket Venedig och dess område alltid har varit föremål för naturliga element och havets vilja. Inför en sådan upptäckt börjar man verkligen att undra och låta fantasin flyga fritt, hur en av de mest kända platserna i världen såg ut då. Naturligtvis är det vi vet att ingenting är så uppenbart som det verkar.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack