Det har hittats hundratals ölflaskor från 1800-talet begravda på havets botten: "jästen är fortfarande aktiv" - Curioctopus.se
x
Det har hittats hundratals ölflaskor…
Han vinner 122 miljoner euro på en lott men fortsätter att arbeta utan att få betalt Farfader hämtar sitt barnbarn från daghemmet men går hem med

Det har hittats hundratals ölflaskor från 1800-talet begravda på havets botten: "jästen är fortfarande aktiv"

29 Juni 2021 • Av Titti Carlberg
539
Advertisement

Har du någonsin funderat på vad för livsmedel våra förfäder hade på matbordet varje dag? Förmodligen var det en stor skillnad jämfört med nuet. I en starkt industrialiserad tid där det blir allt svårare att äta hälsosamt och äkta, är de smaker vi njuter av verkligen inte som för ett sekel eller två sen.

Ta till exempel öl. Denna dryck har varit känd och uppskattad sedan antiken och har gått igenom århundraden och århundraden av olika recept och traditioner, och därför med olika smaker. Om du är nyfiken på att veta hur det kunde ha varit på 1800-talet, kan du kanske nu få svar tack vare den sensationella upptäckten av en dykare i Skottland. Mannen, under ett dyk, stötte på ett helt lass med öl med anor från XIX-talet, som låg i en sjunken båt. Återvinnbar? Kanske det, eftersom de verkar som om de kan vara drickbara.

via: BBC

Vraket i fråga är det av Wallachia, ett fartyg som sjönk 1895 efter en kollision med en annan båt. Fartyget hade lämnat Glasgow full med varor av olika slag, inklusive hundratals och hundratals glasflaskor som innehöll den dyrbara och forntida drycken.

På botten av Nordsjön har containrarna legat i mer än 120 år innan Steve Hickman, tillsammans med ett team av professionella dykare återhämtade dem utanför den skotska kusten. När upptäckten gjordes levererades flaskorna till forskare vid Sunderland University som i samarbete med Brewlab studerar dem noggrant.

Men det otroliga är att det, enligt vad som har dykt upp, fortfarande finns dryck i flaskorna som kan återställas. "Jästen lever fortfarande - säger forskaren - och den kan till och med förbättra dagens produktion". Att kunna återvinna det ämnet för att skapa en dryck med artonhundratals smak skulle bli en verklig insats. De genomförda testerna är mycket uppmuntrande.

Jästen som finns i de dränkta flaskorna verkar faktiskt lämplig för en modern produktion av röd, ljus och mörk öl med en alkoholhalt på 7,5%. Det skulle inte vara första gången som forskare skulle kunna slutföra en liknande bedrift: redan 2018, efter en annan upptäckt, återanvändes den forntida jästen i nuet.

"Det är en skatt som måste behandlas med extrem försiktighet - sade Hickman - och kommenterade också sina tidigare upptäckter av andra forntida drycker som gin och whiskey - flaskorna kan explodera under uppstigningen och det är en risk vi inte kan ta".

Smaken av denna öl från artonhundratalet skulle enligt uppgift kunna vara "stark och jordnära", och helt säkert har deras komponenter mycket att lära de samtida bryggerierna. Otroligt, eller hur? Skulle du vilja smaka på denna öl som kommer direkt från ett förflutet som är mer levande än någonsin?

 

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack