En konstnär skapar den första osynliga skulpturen: den såldes på auktion för 15 000 euro - Curioctopus.se
x
En konstnär skapar den första osynliga…
Försök att vända uppochner på bilderna: den otroliga Thatcher effekten visar dem hur du inte förväntar dig att se dem Bruden sparkar ut systern från bröllopet för att systersonen uppför sig illa

En konstnär skapar den första osynliga skulpturen: den såldes på auktion för 15 000 euro

03 Juni 2021 • Av Titti Carlberg
1.295
Advertisement

Dagens konst är inte längre det som vi studerade i historieböckerna: med tiden har begreppet "skönhet" försvunnit för att istället omfamna vardagen. Duchamp hävdade det: alla vanliga användningsobjekt kan bli konst. Det är konceptet som ligger till grund för ready made, en term som används inom det konstnärliga fältet för att identifiera ett objekt från vilket dess utilitaristiska funktion tas bort och en konstnärlig funktion istället tillskrivs: en titel, ett datum, en inskription läggs till, en idé och objektet blir ett konstverk. Den italienska konstnären Salvatore Garau verkar ha gått mycket längre: han skapade det första osynliga eller immateriella arbetet och detta såldes på auktion för 15 000 euro.

Skulle du vara villig att köpa ingenting? Och hur mycket skulle du då vara villig att betala? Uppenbarligen är någon villig att betala till och med ett betydande belopp för ett arbete som inte syns men som döljer en idé. Faktum är att köparen inte tvivlar på det konstnärliga värdet av verket. Konstnären har sagt att: "Det framgångsrika resultatet av auktionen vittnar om ett obestridligt faktum: tomrummet är inget annat än ett utrymme fullt av energi, och även om vi tömmer det och ingenting återstår, enligt Heisenbergs osäkerhetsprincip är att ingenting har en vikt. Det är därför en energi som kondenserar och förvandlas till partiklar, kort sagt i oss! När du bestämmer dig för att "ställa ut" en immateriell skulptur i ett givet utrymme, kommer detta utrymme att koncentrera en viss kvantitet och täthet av tankar i en exakt punkt för att skapa en skulptur som bara från min titel kommer att ha de mest varierande formerna. När allt kommer omkring, ger vi inte form till en Gud som vi aldrig har sett?"

Skulpturen heter "lo sono" och blev såld på en auktion anordnad av Art-Rite, ett av de få italienska auktionshus som hanterar utställningar tillägnad samtida konst. Startpriset var 6 000 euro, men den osynliga skulpturen såldes för 12 000 euro, vilket når 15 000 med auktionsrätt. Vad har köparen i sina händer? Ingenting förutom ett garantibevis, som vittnar om arkivering av verket och som representerar det enda visuella elementet i katalogen. Katalogen visar inte, vilket är vanligt, bilden av ett konkret verk utan ett helt vitt utrymme. Försäljningen av denna immateriella skulptur - det första verket som klassifieras som "osynlig konst"- tycks omdefiniera ett nytt konstbegrepp som sammanfaller med en idé som inte nödvändigtvis behöver materialiseras till föremål.

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack