Piloten sover i 40 minuter och flyger förbi destinationen och vaknar 120 km efter destinationen

av Titti Carlberg

31 Maj 2021

Piloten sover i 40 minuter och flyger förbi destinationen och vaknar 120 km efter destinationen
Advertisement

Att somna vid kontrollerna på ett fordon är verkligen ingen trevlig upplevelse, och i vissa fall får man vara glad om allt slutar lyckligt. Piloten som vi ska berätta om vet något om detta som i 40 mycket långa minuter somnade sittandes i hytten på det plan som han flög.

När han vaknade, upptäckten: han hade flugit över 120 km förbi destinationen där han borde ha landat och orsakat stress och rädsla i alla strukturer på marken som inte lyckades komma i kontakt med honom för att få veta vad som hade hänt.

via The Independent

AlfvanBeem/Wikimedia - not the actual photo

AlfvanBeem/Wikimedia - not the actual photo

Detta hände i Australien, i Queensland, och piloten vill vara anonym. Mannen, vid kontrollerna på en Cessna 208B, genomförde en ompositioneringsflygning, alltså en icke-kommersiell och lyckligtvis utan passagerare ombord, som hade avgått från Cairns med destination Redcliffe.

Av skäl som utredningen har spårat tillbaka till den enorma tröttheten på grund av sömnbrist kunde piloten inte låta bli att slumra till. Och då gick larmet. På marken var det naturligtvis inte klart vad det var som hände på Cessnan, som dessutom hade stött på ogynnsamma väderförhållanden under en del av flygningen.

Den australienska flygtrafikledningen, när den inte fick något svar med tanke på den förestående landningen, blev de naturligtvis alarmerade. Under 40 minuter kom ingen kommunikation från flygplanet som inte landade i Redcliffe. Ett flygplan som var i närheten försökte upprätta en kommunikation men det hjälpte inte.

Advertisement
Viptransfer/Facebook - Not the actual photo

Viptransfer/Facebook - Not the actual photo

När piloten i fråga äntligen vaknade hade han flugit tiotals och tiotals kilometer sydost bortom ankomstpunkten. Lyckligtvis kunde han säkert landa på flygplatsen Gold Coast, allt slutade bra, men det är uppenbart att en sådan händelse kunde ha slutat mycket värre.

Säkerhetsmyndigheten har försökt att belysa vad som hände och uppgav att mannen kanske inte hade sovit tillräckligt den föregående natten och att han, efter att ha stigit i höjd på grund av det dåliga vädret, också kan ha upplevt syrebrist. Visst kan man säga att han kom undan ganska så lätt!

Advertisement