Han fick inte in hyran på flera månader så han slänger ut hyresgästens alla saker: domaren dömer honom till böter

av Titti Carlberg

22 Maj 2021

Han fick inte in hyran på flera månader så han slänger ut hyresgästens alla saker: domaren dömer honom till böter
Advertisement

Att hyra eller vara ägare till en bostad för uthyrning är inte alltid så lätt. Inte bara kan problem med hyresvärdar vara en obehaglig konstant, det samma med hyresgäster som kan skapa stora problem för den som äger huset.

Huvudpersonerna i den här berättelsen känner till det: en hyresvärd och hans hyresgäst mellan vilka det inte finns några goda relationer. Särskilt efter den gest som den förstnämnde bestämde sig för, trött på att de månatliga hyresbetalningarna saknades.

via Daily Mail

Sheffield Online/Facebook

Sheffield Online/Facebook

Antanas Danilevicius låg efter med sin månatliga hyra för sitt hem i Sheffield, Storbritannien. Tyvärr är detta ingen konstig eller på något sätt ovanlig situation: av olika skäl och speciellt om du inte har ett stabilt och välbetalt arbete kan det hända. I fall som detta finns det för en husägare medel för att avvisa hyresgästen, även om förfarandena - åtminstone i Storbritannien - kräver att en mycket specifik juridisk process följs, bestående av varningar och påminnelser som motiverar vräkningen av hyresgästen.

Det är inte så enkelt, kort sagt, även om du inte får in hyran för lägenheten så är det verkligen ingen lätt sak. Antanas hyresvärd beslutade dock att gå utöver de rättsliga stegen och ta till tuffare medel. En dag, när hans hyresgäst kom hem, fann han alla sina saker utspridda på trottoaren framför huset.

Inpackade kläder, vitvaror, personliga tillbehör, sängkläder och till och med hans lilla sons leksaker: allt låg där, utslängt ur huset och det var omöjligt att ta sig in i huset, eftersom ägaren  hade bytt lås. Det tog inte lång tid innan händelsen blev allmän och gick till domstol.

Advertisement
Marco Verch/CCNull - Not the actual photo

Marco Verch/CCNull - Not the actual photo

I domstolen bestämde domaren att det som hyresvärden gjorde inte var lagligt och dömde honom att betala böter på över 750 euro som kompensation för den skada som Danilevicius orsakats. I Storbritannien är det faktiskt domstolen som måste godkänna en vräkning, efter att strikt ha noterat alla meddelanden om utebliven betalning. Husets ägare handlade således fel och blev dessutom tvungen att betala rättegångskostnaderna.

"Det var en olaglig vräkning" säger Janet Sharpe, chef för bostadsföreningen i Sheffield County. "Dessa trakasserier får inte tolereras" En verklig impulsiv gest, som har fått motstridiga åsikter och bedömningar från folket som kommenterade nyheten. Det fanns faktiskt de som tog hyrensgästens sida och uttryckte sin åsikt om vräkningsförfarandets alltför långa tid. En situation som verkligen är kontroversiell: vad tycker ni?

 

Advertisement