Hur flyttade de forntida egyptierna de tunga stenblocken? En målnings detalj kan ha svaret

av Titti Carlberg

05 Maj 2021

Hur flyttade de forntida egyptierna de tunga stenblocken? En målnings detalj kan ha svaret
Advertisement

Hur lyfte och transporterade de forntida egyptierna de enorma stenblocken som användes för att bygga pyramiderna? Det är en fråga som under årtusenden har fascinerat oss eftersom det är svårt att förstå hur de kunde ha byggt de berömda pyramiderna; forskare har länge sökt en övertygande förklaring. Detaljerna i en väggmålning verkar nu avslöja några ledtrådar och just på grundval av den senare har några djupgående studier genomförts. 

via nbcnews.com

Ricardo Liberato Wikipedia

Ricardo Liberato Wikipedia

De forntida egyptierna skulle ha kunnat flytta de stora stenblocken längs öknen genom att blöta sanden som var framför en anordning byggd för att dra tunga föremål. Forskare vid Amsterdams univerisitet har undersökt mycket gamla ledtrådar från egyptierna själva, och det verkar som att de har hittat svaret på den berömda frågan. I den antika graven Djehutihotep, från omkring 1900 f. Kr., finns en väggmålning som visar 172 män som drar en mycket stor staty med hjälp av ett repsystem fäst vid en släde. Inget nytt hitills men, om ni tittar noga, på ritningen kan man se en person som står på framsidan av släden och som häller vatten på sanden. Forskare har alltså gjort ytterligare undersökningar och har funnit att genom att fukta sanden framför anordningen minskar friktionen och gör det lättare att transportera blocken.

Advertisement
sir john gardner wilkinson wikipedia

sir john gardner wilkinson wikipedia

Ursprungligen trodde man att det var en ceremoniell handling att hälla vatten men egyptologerna stannade inte vid första intrycket istället byggde de minislädor för att bättre förstå den avbildade mekanismen. Således experimenterade de med att dra tunga lass på sanden. På torr sand var det mycket ansträngande, eftersom det bildades klumpar framför släden. Med våt sand kunde dock släden glida mycket lättare över ytan. Forskare har gett en förklaring: vatten skapar broar mellan sandkornen som hjälper dem att hålla ihop. Så att fukta sanden gör att friktionen minskar och den fysiska ansträngning som krävs för att slutföra operationen.

Leonardo Ramos Unsplash

Leonardo Ramos Unsplash

Transporten av tunga block längs sanden krävde en perfekt balans: sand som var för våt, liksom för torr, gjorde transporten svår och tröttsam. Mängden vatten som behövs beror på typen av sand men i allmänhet är den ideala mängden mllan 2% och 5% av sandvolymen. Resultatet av dessa analyser och experiment hjälper till att svara på ett av de äldsta historiska mysterierna. Metoden för att slutföra byggandet av pyramiderna fanns och egyptierna hade kommit på den.

Advertisement