Vad det innebär att bo i ett rum på 4 m² i Sydkorea: denna fotografs arbete bär vittnesmål

Emma Fisone

21 Juli 2020

Vad det innebär att bo i ett rum på 4 m² i Sydkorea: denna fotografs arbete bär vittnesmål
Advertisement

Sydkorea är sedan länge sett av västvärlden som ett teknikens land med urgamla anor och på samma gång väldigt modernt. Skyskrapor, bländande stadsljus, robotar och god mat - detta verkar vara drömmarnas Korea som turisterna baserar sin uppfattning på. Men, som vilket land som helst, så är Sydkorea fullt av motsägelser som riskerar att dyka upp vid olika tillfällen: utöver de imponerande palatsen och skyskraporna, avtecknar sig även de så kallade Goshiwon och Goshitel, pyttesmå ytor ihoptryckta i lägenheter där den mindre välbärgade arbetarklassen bor.

En duktig fotograf vid namn Sim Kyu-dong bestämde sig för att dokumentera de allra fattigastes fasansfulla livsvillkor. Hans fotografier lämnar ingen oberörd.

via Instagram / simkyudong

Advertisement

simkyudong

Sim Kyu-Dong har spenderat hela 5 år i en Goshiwon i Seoul för att arbeta med sitt fotoprojekt. Som han själv har förklarat så är Goshiwon och Goshitel så gott som synonymer i Sydkorea, och representerar de här unika husrummen för de allra fattigaste. Hyran är mycket låg och då det inte finns några extra avgifter så lockar det också många studenter som inte har möjlighet till något bättre medan de studerar i huvudstaden.

simkyudong

simkyudong

De här minilägenheterna är verkligen på gränsen att vara beboeliga - eller nej, förresten, vi anser nog att den gränsen redan på långa vägar har passerats! Medelpriset för att bo i ett sådant litet rum är mellan 169 till 186 dollar i månaden: Ett helt löjligt pris om man jämför med dagens hyror!

simkyudong

I en Goshiwon är rummen normalt sett inrättade såhär: på några få kvadratmeter tar sängen, ett skrivbord och en liten byrå för personliga tillhörigheter plats. Annars så finns det bara tillgång till allmäna områden. Trots att de mest nödvändiga behoven verkar täckas i dessa små husrum så utvecklar de flesta boendena snabbt svåra depressioner. Även fotografen Sim Kyu-dong bekräftade att han led av depression under sin vistelse i Goshiwon.

simkyudong

simkyudong

Inför en viktig tenta eller ett uttagningsprov så "stänger" många studenter in sig i sitt rum, de ser denna lösning som tillfällig och ett ställe att plugga på. Dessvärre så är det många fattiga arbetare som är tvungna att bo i ett sådant här kyffe, ofta utan fönster. Sim Kyu-dong har velat visa den här mindre kända sidan av Sydkorea också för de egna invånarna.

simkyudong

simkyudong

Hur kan man stå ut i ett sådant här rum en längre tid?

Hur kan man stå ut i ett sådant här rum en längre tid?

simkyudong

simkyudong

Sim Kyu-dongs fotografier är ett viktigt vittnesmål som ger oss kontakt med en värld vi inte trodde var möjlig.

Advertisement