Australien: i frånvaron av turister odlar dykare koraller för att återuppbygga Stora barriärrevet

av Sara Lindbladh

03 Maj 2020

Australien: i frånvaron av turister odlar dykare koraller för att återuppbygga Stora barriärrevet
Advertisement

När det inte finns några turister tar naturen tillbaka sina marker - en av väldigt få positiva konsekvenser av den pandemi som härjar till flöjd av coronavirusets spridning. En dramatisk situation som även har drabbat Australien hårt, en kontinent som innehar en av de viktigaste naturliga konstruktionerna som finns på jorden: det Stora barriärrevet, vars tillstånd de senaste årtiondena långsamt har försämrats. Just tack vare frånvaron av turister och mänsklig aktivitet försöker ett gäng professionella dykare göra skillnad.

via Green Matters

Advertisement

Passions of Paradise, ett familjeföretag som jobbar med dykutflykter, är en av de företag som hoppas kunna nära och ta hand om miljön längs kusterna genom att odla koraller på det Stora barriärrevet utanför Australiens kuster. Revet har förfallit mer och mer de senaste åren på grund av en förödande inverkan från mänsklig aktivitet.

Scott Garden, VD för Passions of Paradise, meddelade att de donerar en avancerad flerskovskatamaran - Passions III - och även bränsle och volontärer till Coral Nurture Program, ett projekt grundat av turismindustrin och det australiska forskarvärlden för att försöka återuppliva det Stora barriärrevet. 

Advertisement

Det Stora barriärrevet omfattar cirka 2.900 rev och 900 öar, och har en otrolig variation av fiskar, räkor och oräkneliga undervattensorganismer.

De senaste åren har döda korallrev visat sig vara en av de förfärligaste konsekvenserna av den påverkan som mänsklig aktivitet har på naturen, med tusentals korallekosystem som förvandlats till bleka kyrkogårdar. Det är en följd av människans påverkan på havet, med konsekvenser såsom en snabb uppvärmning, höjning av havsnivån, föroreningar, och överfiskning.

Blekningen och den eventuella döden av det Stora barriärrevet skulle inte bara utgöra en dödsdom för livet i haven; det skulle även vara den sista spiken i kistan för Australiens ekoturismsektor, vars viktigaste "produkt" är miljön i sig. Nu, under detta tillfälliga och obestämda uppehåll av massturismen och mänsklig akrivitet i haven, är det bra att Passions of Paradise ägnar sig åt detta modiga försök att rädda detta otroligt viktiga ekosystem.

Om inte nu så aldrig.

Advertisement