Brist på hyfs och coronaviruset: handskar och masker som slängs på marken riskerar att förorena planeten ännu mer

av Sara Lindbladh

06 Maj 2020

Brist på hyfs och coronaviruset: handskar och masker som slängs på marken riskerar att förorena planeten ännu mer
Advertisement

Coronaviruset är en osynlig men fruktad fiende som alla kämpar emot sedan flera månader tillbaka. Under de få ögonblick då vi går ut och vi befinner oss i offentliga miljöer, har handskar, masker och desinfektionsmedel blivit praktiskt taget oumbärliga. Och det kommer de att fortsätta vara länge till, med tanke på att, även när verksamheter öppnar upp igen, är det väldigt troligt att man kommer vara tvungen att gå omkring med dessa skydd.

Men vissa människors brist på hyfs upphör aldrig att förvåna, inte ens i svåra tider som dessa. Otaliga skyddsföremål slängs på marken efter användning, som om de vore saker som, på ett magiskt sätt, kan försvinna i naturen utan att förorena den. Så är det inte: därför är det viktigt att ta hänsyn, och återvinna masker och handskar.

via Huffpost

Advertisement
KCTV5 News/Youtube

KCTV5 News/Youtube

Många olika miljöer har rapporterat om fenomenet, som blir alltmer synligt speciellt i områdena utanför matbutikerna. Masker och handskar ligger på marken och förorenar och fördärvar en miljö som redan är tungt påverkad av människans försummelse. Det är inte ovanligt att det längs vägarna ligger sopor som skulle kunna, och borde, återvinnas på ett korrekt sätt; nu måste vi till detta lägga till de "nya" avfallen från coronaviruseran. Skyddsföremålen ska egentligen källsorteras, helst i en påse för sig.

Advertisement
Fridays for Future Termoli/Facebook

Fridays for Future Termoli/Facebook

Bilderna som otaliga användare har pubblicerat på sociala medier talar sitt tydliga språk: ohövligheten härskar enväldigt; handskarna och maskerna som lämnas på marken och i shoppingvagnarna är ibland så många att de till och med utgör en risk. På dess yta kan viruset faktiskt överleva, och om de har burits av någon som är smittad skulle de naturligtvis kunna smitta andra.

De här föremålen är särskilt slittåliga och det kan gå tiotals år innan de bryts ner av naturen. Ytterligare en risk som vår planet inte kan utsättas för: för att undvika detta räcker det med lite respekt och gott uppförande. Naturens välmående är i slutändan även vårt välmående.

Advertisement