Lyckans burk: en metod för att hjälpa era barn att få en positiv attityd - Curioctopus.se
x
Lyckans burk: en metod för att hjälpa…
8 produkter som vi alltid har öppnat och ätit på fel sätt En kyckling kläcks ur ett ägg i en mataffär: ägaren hjälper den att ta sig ur skalet

Lyckans burk: en metod för att hjälpa era barn att få en positiv attityd

11 Juni 2020 • Av Sara Lindbladh
3.063
Advertisement

Mycket i vårt liv påverkas av vilken attityd vi har gentemot saker som vi dagligen möter och personer vi träffar varje dag. Att bemöta livets glada stunder med ett leende är något vi alla kan, men när det dyker upp problem eller hinder är det mycket mer komplicerat att behålla en positiv attityd som skulle kunna hjälpa oss att lösa dem eller lättare hantera dem. Som tur är, är en positiv attityd något vi kan lära oss, och följaktligen är det vår plikt som föräldrar att försöka lära våra barn det. 

image: pixabay.com

Det som vi kommer att berätta om här är en lek som inkluderar hela familjen, skapad av Elsa Punset - framstående i Spanien och Latinamerika som författare och opinionsbildare kring emotionell intelligens. Den här leken heter "lyckoburken" och målet är att uppmuntra till ett positivt och konstruktivt beteende gentemot motgångar.

Hur den fungerar:

Samla ihop familjen för att gemensamt välja ut en genomskinlig glasburk, och ställ den sedan på ett väl synligt ställe i hemmet. Leken går ut på att man varje dag skriver ner det finaste man har varit med om under dagen, oavsett om det är ett bra betyg eller en kärleksfull gärning som någon har gjort mot en. Alla måste skriva, både barn och vuxna, alla för egen del. När man väl har skrivit ner det på en lapp viker man den och lägger den i burken. Ungefär sex månader senare, eller när burken är full, läser man upp innehållet tillsammans.

image: ya-mi.org

Om vi utgår ifrån att vår hjärna lär sig genom att vi testar, gör misstag och framsteg, finns det flera attityder vi kan anta gentemot dessa upplevelser. En är den pessimistiska, som tenderar att förminska varje framgång och förstora misslyckanden. Den andra är den positiva; denna attityd ger oss förmågan att förvandla ett misslyckande till en möjlighet till förändring, alltså att ett problem blir till en möjlighet

Följande är vad som kommer att hända med era barn efter att ha gjort leken med lyckoburken:

1) De kommer att ha lärt sig att reflektera över de bra sakerna som händer under dagen, för att skriva en lapp kommer att kräva att man på djupet måste bearbeta det som man har känt under dagen.

2) De kommer att ha utvecklat en bättre förmåga att lägga märke till detaljer, för under en tuff dag behöver vi leta i kryphål efter ett lyckligt ögonblick.

3) De kommer att få en bättre förmåga att skilja mellan små och stora problem. Inte en skillnad mellan de verkliga och de påhittade; ett problem är alltid ett problem, det spelar ingen roll var det kommer ifrån.

4) De kommer att ha lärt sig att komunicera och dela med sig. Det är inte alltid lätt att inom familjen prata med våra syskon och våra föräldrar.

5) Till slut kommer de att lära sig hur fint det är att dela med sig av sina fina ögonblick med andra.

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack