NASA, den frivilliga besättningen avslutar det första simulerade uppdraget till Mars efter 378 dagars isolering

av Titti Carlberg

10 Juli 2024

Besättningsmedlemmarna i CHAPEA 1 Mission

Vanessa Wyche/X

Advertisement

Utforskningen av Mars fortsätter, även från Jorden: efter mer än ett år har den första inblandade besättningen i simuleringen på den röda planeten avslutat sin otroliga upplevelse.

Den första simulationen på Jorden av Mars har avslutats

Bland NASA:s mest ambitiösa och kommande mål är att nå Mars med en första mänsklig besättning. För att förbereda sig för detta väldigt efterlängtade uppdrag deltog ett team av frivilliga i en simulering som varade i 378 dagar på den röda planeten medan de hela tiden var kvar på Jorden.

Över 12 månader av fullständig isolering, som avslutades lördagen den 6 juli 2024, när de fyra frivilliga Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell och Nathan Jones lämnade den 3D-printade livsmiljön de hade bott i sedan den 25 juni 2023. Detta är en av NASA:s första konstgjorda simulering som återskapar miljön på Mars, byggd vid Johnson Space Center i Houston. Den första besättningen på Crew Health and Performance Exploration Analog-projektet har nu återvänt till sina hem, efter att ha varit borta från sina familjer i över ett år.

Advertisement

CHAPEA 1 Mission avslutad: "mars är vårt mål"

NASA/X

Det var befälhavare Haston som ledde uppdraget, och när han väl lämnade simuleringen med sin besättning sa han: "Hej, det är verkligen underbart att kunna säga hej till er alla."

Känslan hos de 4 NASA-volontärerna var uppenbar, liksom känslan att få återvända hem. Jones, läkaren som följde med på uppdraget, tillade att de 378 dagarna gick snabbt, tvärtemot vad man kan tro.

Teamet delade på ett utrymme som bara var på 157 kvadratmeter för att upptäcka hur människor skulle bo på vår röda granne, och utvärderade möjliga strategier för att utveckla lämpliga lösningar för oss. Detta inkluderade promenader på Mars, så kallade Marswalks, odling av grönsaker, utmaningar att ha begränsade resurser tillgängliga och förseningar i kommunikationen med Jorden, som nådde upp till 22 minuter. 

NASA planerar ytterligare två CHAPEA-uppdrag år 2025 och 2027 för att utforska andra aspekter av framtida mänsklig beständighet på Mars utöver mat och den fysiska och mentala påverkan på besättningen.

Steve Koerner, biträdande chef på Johnson Space Center, säger: "Volontärerna skildes från sina familjer, fick en noggrant föreskriven måltidsplan och utsattes för mycket observation. Mars är vårt mål."

Den viktigaste lärdomen från erfarenheten, rapporterar flygingenjör Brockwell, är vikten av att leva på Jorden på ett hållbart sätt för planetens och alla dess invånares välbefinnande.

På Mars finns det en spricka som är större än Grand Canyon

Aganippe Fossa, fåran som finns vid foten av Mars enorma vulkan Arsia Mons

ESA/DLR/FU Berlin

Samtidigt har en spricka i liknande storlek som Grand Canyon observerats på Mars, tack vare satellitfoton som tagits av ESA:s Mars Express Orbiter, European Space Agency. Det är en enorm ravin, som enligt forskare bildades på grund av en enorm massa magma som ligger under den miljoner år gamla vulkanen Arsia Mons, på Tharsisplatån.

Den gigantiska sprickan, mörk och krökt till utseendet med konstiga zebraliknande ränder, har fått namnet Aganippe Fossa och mäter cirka 600 km. Det mest intressanta särdraget upptäcktes redan 1930, och är graben, "en dikesliknande fåra med branta väggar på båda sidor" bekräftar ESA. Den överskrider dimensionerna av Grand Canyon, 446 km lång, men är mindre än Valles Marineris vid Mars ekvator, som når 4000 km. vilket kvalificerar den som den längsta kanjonen i solsystemet.

Advertisement