Astronauter från NASA fast på den Internationella Rymdstationen: återresan till Jorden är uppskjuten

av Titti Carlberg

29 Juni 2024

Boeings Starline-kapsel flyger astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams till ISS år 2022

Bob Hines/NASA - Wikimedia commons - Public domain / Robert Markowitz/Flickr-Wikimedia commons/Public domain

Advertisement

Att resa i rymden är utan tvekan en hisnande upplevelse, men under vilken några oförutsedda händelser kan inträffa: astronauterna som sitter fast på den Internationella Rymdstationen, i väntan på att resa tillbaka till Jorden, är väl medvetna om det. Vad är det som har hänt?

Två astronauter är fast i Jordens omloppsbana på ISS

Att bli kvar i Jordens omloppsbana utan att kunna återvända hem är verkligen inte jämförbart med att missa ett flyg efter en semesterresa. Offren för detta missöde är två astronauter från NASA som anlände till den Internationella Rymdstationen ombord på Boeinger Starliner, men på grund av vissa problem är deras återresa inte möjlig för tillfället. Så de befinner sig alltjämt på ISS, över 400 km ovanför Jordens yta.

Faktum är att rymdfarkosten har en del problem som ingenjörerna försöker lösa och som tre gånger i rad har hindrat de två astronauternas återresa. Barry Butch Wilmore och Sunita Suni Williams skulle ha återvänt till Jorden den 13 juni 2024, efter ett uppdrag på bara 7 dagar. Deras vistelse förlängdes dock 3 gånger på grund av de pågående problemen. Boeinger Starliner-kapseln drabbades också av år av förseningar under dess första uppskjutning, som ägde rum från rymdstationen Cape Canaveral i Florida den 5 juni.

Advertisement

Boeing Starliner har heliumläckor: astronauternas återresa uppskjuten

Den Internationella Rymdstationen i omloppsbana över Jordens yta

NASA/Wikimedia commons - Public domain

Även om starten var framgångsrik upptäckte ingenjörerna fem heliumläckor under den 25 timmar långa flygresan. Även om astronauterna framgångsrikt lyckades nå ISS, behöver experterna nu tid på sig att åtgärda felen. För detta har NASA meddelat att besättningens hemresa kommer att skjutas upp med minst 3 veckor, förmodligen inte före juli månad för att garantera deras säkerhet.

Martk Nappi, Boeings Starliner programchef säger: "Vi har insett att vårt heliumsystem inte fungerar som det ska. Även om det är hanterbart, fungerar det inte som vi designade det. Så det måste repareras". 

Rymdfarkostens återvändningsmodul är för närvarande dockad med ISS:s Harmony-modul, medan ingenjörer arbetar på att lösa problemet.

Återresa för ISS-astronauterna, 45 dagars tid

Orsakerna är ännu inte klarlagda, men tiden för att reparera felen är inte tillräcklig: Harmony-modulens bränsle är begränsad och dockningen av Starliner har en varaktighet på totalt 45 dagar, inom vilken astronauterna måste kunna återvända hem. Tiden minskar därför för varje dag som går. 
Som vi nämnde, rymdskeppet har upplevt bakslag, förseningar och förväntningar sedan starten.

Starliner-kapseln byggdes för Parnership Commercial Crew Program mellan NASA och privata företag för att eskortera besättningar till Jordens låga omloppsbana efter pensioneringen av rymdfarkoster hos den amerikanska rymdorganisationen år 2011.

Starliners första flygning utan besättning skedde 2019, men ett programvarufel avledde den till en annan omloppsbana, medan en andra testflygning avbröts på grund av en skada på bränsleventilen. Detta är därför Boeings tredje försök att nå ISS med en besättning: uppdraget utfört, men med problem att återvända till Jorden.

Advertisement