Kina blir först i världen med att ta prover från månens "mörka" sida

av Titti Carlberg

01 Juli 2024

Chang'e 6 efter landningen och månen delvis synlig från Jorden

uw/Weibo - CC BY 3.0 / Pexels

Advertisement

Kina har lyckats slutföra sitt uppdrag: att föra prover på månens "mörka" sida till Jorden, något som ingen annan någonsin har lyckats med.

Kinesiska Chang'e 6-sondens återkomst till Jorden

Kina har fått en plats i rymdutforskningens historia med ett anmärkningsvärt rekord: att vara det första landet i världen som har tagit med sig prover att analysera från månens dolda sida. Tisdagen den 25 juni 2024 återvände den kinesiska Chang'e 6-sonden från sitt svåra uppdrag, som hade varat i drygt 2 månader, och landade i Inre Mongoliets öken.

Forskarnas förväntningar är skyhöga: studier av månprover kan avslöja mysteriet kring bildandet av planeter. Månens dolda sida, som aldrig syns från Jorden, har aldrig tidigare nåtts eller undersökts. Det är som sagt vara bara Kina som nu har uppnått detta mål, med ett första uppdrag 2019. Nu har sonden tagit med sig prover från månens mark som kan undersökas direkt i markbaserade laboratorier. Chang'e 6-uppdraget var särskilt komplext, sonden stötte nämligen på flera svårigheter.

Advertisement

Månens mörka sida och dess kratrar

Den kinesiska Chang'e 4-lander på månen

CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill - ChangE-4 - PCAM/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Månens "mörka" sida är väldigt svår att nå från vår planet, både på grund av dess avstånd och dess form. Faktum är att på den här delen av vår satellit finns det enorma kratrar och få slätter. Forskarnas mål är att upptäcka om månens dolda sida döljer närvaron av is, från vilken det skulle vara möjligt att få vatten, väte och syre.

Genom att hinna före USA var Kina först med att nå denna milstolpe. Efter Chang'e 6-kapselns ankomst till Inre Mongoliet, planterade kinesiska tjänstemän stolt sin flagga vid landningsplatsen och tog emot gratulationer från president Xi Jinping. 

Nästa mål är att fortsätta utforska rymden, efter Kinas sex uppdrag till månen, två av dem på den "dolda" sidan.

Chang'e 6-uppdraget startade i början av maj, med uppskjutning från ett rymdcenter och landade på en krater nära månens sydpol.

Kina har tagit prover från månens mörka sida: vad händer nu?

Uppdraget avslutades efter 53 dagar. Nu bör sonden, vars namn kommer från den kinesiska mytologins mångudinna, flyttas till Peking för att fortsätta med återhämtningen och analysen av proverna. Chang'e 6 lyfte från ett rymdcenter i början av maj och landade framgångsrikt på en krater nära månens sydpol några veckor senare. Dess uppdrag varade i 53 dagar, under vilken den använde en borr och en robotarm för att gräva och samla prover från sten och jord, fotade månens yta och planterade en kinesisk flagga just på den mörka sidan.

Nu siktar Kina på att nå månen med en mänsklig besättning år 2030 och bygga en egen bas på månens sydpol, medan USA förbereder sig för nästa mänskliga expedition till satelliten år 2026 med Artemis 3-uppdraget.

Erövringen av månen (The conquest of the Moon) har blivit en riktig tävling, både när det gäller dess utforskning och upptäckten av dess fortfarande dolda resurser.

Advertisement