Ett par ungdomar kommer på ett enkelt och ekonomiskt sätt att filtrera mikroplaster: de vinner 50 tusen dollar

av Titti Carlberg

05 Juli 2024

De två studenterna som vann 50 tusen dollar för det innovativa mikroplastfiltreringssystemet
Advertisement

Det är verkligen inget mysterium att det finns mikroplast överallt, det finns i våra vatten, i maten vi äter och i våra kroppar. Det är ännu inte exakt känt vad det har för effekt på hälsan, men det är viktigt att lära sig hur man ser dem för att få bort dem. Ett viktigt steg i denna riktning tog Victoria Ou och Justin Huang, ett par ungdomar från Texas, som presenterade en innovativ metod för att filtrera mikroplast från vatten med ultraljud. Låt oss se vad det handlar om.

En ny metod för att filtrera mikroplaster från vatten: ett par tonåringar vinner ett pris

Vi befinner oss på Regeneron International Science and Engineering Fair i Los Angeles, USA. Detta är ett evenemang som samlar de bästa vetenskapliga projekten i världen och ger priser på sammanlagt 9 miljoner dollar till förtjänt forskning. Bland dessa finns projektet som presenterades av Victoria Ou och Justin Huang, en ny metod för att filtrera mikroplast från vatten, som vann Gordon E. Moore-priset på 50 tusen dollar.

Som vi sa i inledningen är mikroplasternas kort- och långsidiga effekter på människors hälsa ännu inte kända. Ändå förblir elimineringen av mikroplaster ett grundläggande mål för vårt samhälle, kanske med en metod som är enkel, effektiv och ekonomisk att implementera. Och det verkar som att Ou och Huangs projekt har just dessa egenskaper.

Advertisement

En ekonomisk, effektiv och enkel lösning för att filtrera mikroplaster

Unsplash

Vid sidan av prisutdelningen berättade de båda texanska studenterna hur idén om att filtrera mikroplaster från vattnet föddes. Under ett besök på ett vattenreningsverk upptäckte Ou och Huang att det inte fanns några verktyg för att filtrera mikroplaster från avloppsvattnet. Med konsekvensen att dessa små plastfragment hamnar i ekosystemet. Nu finns det vissa metoder, men av en eller annan anledning är de inte så enkla att implementera. Användningen av kemiska koaguleringsmedel riskerar att ytterligare förorena miljön, medan fysiska filter är ineffektiva och dyra.

Istället utvecklade de två studenterna en kompakt enhet som använder ultraljud för att filtrera mikroplaster från vattnet. Också i det här fallet är användningen av ultraljud för att filtrera mikroplaster inte ny, en nyligen genomförd studie pratar om det, men det är en dyrare och mer komplex metod. Victoria Ou och Justin Huangs metod är istället en ekonomisk, effektiv och enkel lösning: den kan få bort mellan 84% till 94% av mikroplasten i ett enda svep. Men hur?

Eliminera mikroplaster från vattnet: funktion och framtidsutsikter för detta nya instrument

SocietyForScience/Youtube

Funktionen hos denna innovativa metod som utvecklats av Ou och Huang är relativt enkel, ur en konceptuell synvinkel. Faktum är att instrumentet förs in i vatten så att det kan passera fritt genom det. Ultraljudet som genereras gör att vattnet kan fortsätta rinna men trycker tillbaka mikroplasterna och filtrerar vattnet effektivt. Som vi har sett pratar vi om cirka 90% borttagning av polyuretan, polystyren och polyeten, men detta är bara början.

När den väl förfinats kan tekniken som utvecklats av två studenter användas i olika applikationer, allt från rening av avloppsvatten till tvättmaskiner. Tack vare priset på 50 tusen dollar kommer Ou och Huang att kunna fullända sin enhet och göra den till en konkret verklighet i vardagen. Vi är självklart bara i början, men det kommer snart att vara möjligt att filtrera mikroplaster från vattnet: ett kort steg, som dock är grundläggande för vår planets framtid.

Advertisement