Våra förfäder gjorde hällristningar bredvid dinosauriespår: här är varför

av Titti Carlberg

25 Juni 2024

Advertisement

Att hitta fossila spår efter dinosaurier är en möjlighet att studera vår planets förflutna, även om det går tillbaka miljoner år. Spår från utdöda djur har dock alltid fascinerat människan, även när det inte fanns verktyg för vetenskapliga studier.

Något liknande inträffade i Brasilien, där forskare upptäckte hällristningar bredvid fossiliserande dinosauriespår. Låt oss se vad sambandet är mellan fynden och vad det betyder.

Hällristningar vis Serrote do Letreiro, Brasilien

Dinosauriespår bredvid hällristningar

Troiano, L.P., dos Santos, H.B., Aureliano, T. et al./2024

Att det finns hällristningar på platsen Serroto do Letriero i Brasilien är inget mysterium. Faktum är att arkeologer upptäckte hällristningarna så tidigt som 1975, men nyligen genomförda undersökningar som genomfördes med hjälp av drönare har avslöjat ett rikare panorama. Definitivt mer komplex.

Som rapporterats i tidskriften Scientific Reports, syntes fossila dinosauriespår nära hällristningarna som hade undgått tidigare forskning. Om de sistnämnda går tillbaka till Krita-eran och är minst 66 miljoner år gamla är det naturligt att undra hur gamla hällristningarna som lämnats av människor är. Enligt koldatering skulle gravyerna vara resultatet av stammar som bebodde området så tidigt som för 9400 år sedan. En av författarna till studien kommenterar fyndet på följande sätt:

Dessa människor bodde troligen i små samhällen och använde naturliga bergskydd som var rikligt i området. Den här regionen i Brasilien är som Australian Outback: det är väldigt varmt och det finns ingen skugga, så det är inte lätt att stanna där för att skulptera klippan. Det krävs en hel del ansträngning.

 

Advertisement

Vad säger hällristningarna?

I praktiken, hävdar forskarna , om människor valde det här området för att skapa hällristningar, var det nog inte av en slump. Med andra ord: konstnärer för tusentals år sedan bestämde sig medvetet för att hugga stenen bredvid spåren från Krita-erans dinosaurier. De sistnämnda tillhör teropoder, sauropoder och ornitopoder, men kan av de infödda ha misstagits för stora förhistoriska fåglar. Vilket vi idag vet var dinosaurier.

Oavsett den verkliga innebörden gav stammarna som bebodde Brasilien en djup och avgörande betydelse till de fossila spåren, och bestämde sig för att skapa hällristningar just där.
Graveringarna har olika stilar, de kanske gjordes vid olika tidpunkter av olika konstnärer och visar vegetabiliska former och speciella geometrier. Med all sannolikhet hade de, enligt forskarna, rituella syften, kanske i samband med användningen av psykotropa ämnen.

Varför skapade våra förfäder hällristningar bredvid fossila dinosauriespår?

Troiano, L.P., dos Santos, H.B., Aureliano, T. et al./2024 / Luke Jones/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED

Kort sagt, förutom en fortfarande ytlig symbolisk förklaring, vet vi ännu inte. I sig är hällristningarna direkta associeringar till dinosauriespår ett sällsynt fall, men inte på det sätt som vi kanske tror.

I själva verket är det ett fenomen som kan återfinnas i fynden av olika kulturer på den amerikanska kontinenten, som om de fossila spåren spelade en roll för ursprungsbefolkningens religiösa upplevelser. Å andra sidan leds alla kulturer att söka mening i de element som befolkar deras miljö, och även vår.

Oavsett vilka de verkliga orsakerna kan vara, representerar hällristningarna vid kanten av dinosauriespåren inte bara fragment från det förflutna, utan tillåter oss samtidigt att bättre förstå våra förfäders förhållande till det övernaturliga. Ett övernaturligt avtryck gjort (även) av gigantiska dinosaurier, lämnat i bergen för miljoner år sedan.

Advertisement