En mer unik än sällsynt upptäckt: en 800 år gammal skatt har kommit fram ur arbetet i en kyrka i Sverige

av Titti Carlberg

29 April 2024

800 år gamla artefakter hittade på en svensk ö
Advertisement

Ännu en värdefull, oväntad och överraskande upptäckt har gjorts i en suggestiv kyrka på en liten svensk ö, vilken lämnade arkeologerna mållösa. Låt oss se i detalj vad de har hittat.

Advertisement

170 mynt, cirka 800 år gamla i en kyrka på Visingsö i Sverige

Upptäckten av mynten och mönstret på en av dem

Jönköpings läns museum/Facebook

Brahekyrkan är verkligen suggestiv. Den finns på Visingsö, en liten ö i södra Sverige cirka 330 km sydväst om Stockholm, på en grön och tyst plats: runt byggnaden finns det en kyrkogård full av färgglada blommor. Och det var just här som den värdefulla skatten upptäcktes av arkeologer, som hade börjat med utgrävningsarbeten i kyrkan för att installera ett geotermiskt värmesystem, enligt Jönköpings läns museum.

Teamet förväntade sig dock inte att arbetet skulle avslöja en så gammal upptäckt. Den första dagen av utgrävningarna, säger arkeolog Anna Ödéen, ansvarig för projektet, hittade de först tre silvermynt i en ung mans grav, sedan många andra, totalt 170 stycken. Mynten går tillbaka till perioden från 1150 till 1180, enligt museets uppskattningar, och myntens utseende är något oxiderat.

Advertisement

Den okända designen på mynten och det sällsynta i upptäckten

Brahekyrkan på Visingsö, Sverige

Håkan Svensson (Xauxa)/Wikimedia commons - CC BY 2.5

På vissa av mynten, som är mer än åtta århundraden gamla, finns okänd och oidentifierad design: ytterligare en aspekt som gjorde fyndet ännu mer "unikt och sensationellt" säger arkeologerna . Museets Facebooksida visade några av mynten och när de hittades: ett av mynten är designad med ett X med fyra prickar och omgiven av en cirkel. Ett annat har en design som liknar en krona.

"Uppmärksamheten har växt kring mynten som hittades i Brahekyrka!" står det i inlägget som delades på sociala medier. "Silvermynten finns nu utställda i en säker monter här på museet. Välkommen hit för att ta en närmare titt på dem".

Upptäckten är så speciell och sällsynt eftersom kristna begravningar som går tillbaka till 1100-talet inte inkluderade tillägg av några artefakter, förklarade museet. Faktum är att den kulturella vanan att lägga föremål och artefakter i gravar tillhör en period långt före 1100-talet

De forntida mynten som hittades i Sverige är brakteatmynt

Arkeologer visar upp de 800 år gamla silvermynten

Jönköping County Museum

Arkeologerna vet inte varför mynten begravdes, men analyser av fyndet och kommande utgrävningar i kyrkan skulle kunna hjälpa till att lösa detta mysterium. Under arbetets gång "dök det plötsligt upp tre silvermynt! Vi insåg snabbt att det fanns många fler" bekräftar Anna Ödéen.

Närmare bestämt handlar det om 170 silverbrakteater, enligt museets rapport, det vill säga bitar av tunn cirkulär metall, med andra ord myntformade, som användes som smycken. Framtida undersökningar kommer kanske inte bara klargöra orsaken till deras närvaro på platsen från den perioden, vilket gör upptäckten anmärkningsvärt sällsynt, utan också belysa de speciella mönstren som för närvarande är helt okända.

Advertisement