Kina vill erövra månens mörka sida: uppdrag i år

av Titti Carlberg

25 April 2024

Kina vill erövra månens mörka sida: uppdraget Chang'e 6 är planerat till i år
Advertisement

Månens mörka sida har fascinerat människan sedan länge, vi ser trots allt bara den ena sidan av vår satellit. Men under de senaste åren har människan gjort stora framsteg i utforskningen av månens dolda sida. Särskilt det kinesiska rymduppdraget Chang'e 6 kan äntligen plocka med sig prover av den sida som aldrig har setts. Så här planerar de att göra.

Advertisement

Vad finns på månens mörka sida?

Månens mörka sida

NASA

Först och främst vill vi förtydliga att det inte är tekniskt korrekt att prata om månens mörka sida. Som med alla kroppar som kretsar kring solen, finns det inga mörka sidor i sig: vi ser helt enkelt aldrig den andra sidan av vår satellit. Följaktligen är det bättre att säga månens dolda sida eller månens bortre sida. Dold och naturligtvis på stort avstånd från oss på Jorden.

Redan från de första observationerna utförda av astronauter som kretsade runt månen var det möjligt att se hur denna dolda region är extremt annorlunda än den vi känner till. Det finns färre månhav och fler kratrar, vilket tyder på en tjockare skorpa, samt mer radioaktiva grundämnen som torium. Efter vetenskapliga analyser har marksonder under årtionden kunnat se månens dolda sida från långt håll, men detta betyder inte att ingen har försökt närma sig den.

Advertisement

Att landa på månens dolda sida

Representation av rymdsonden i det kinesiska Chang'e 6-uppdraget på månens dolda sida

China News Service/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 LEGAL CODE / NASA

Ur synvinkeln att utforska månens bortre sida har Kina kommit ikapp andra rymdorganisationer. På bara några få decennier har det asiatiska landet blivit en av huvudaktörerna som försöker landa på månen. I synnerhet fokuserade de två uppdragen av den kinesiska rymdorganisationen Chang'e 3 och Chang'e 4 på den dolda sidan av vår satellit. Det första uppdraget, 2013, registrerade en första mjuklandning inte långt från målet. Det andra, 2018, är sonden som är ansvarig för den första landningen på månens bortre sida, då i Von Kármán-kratern i sydpolen-Aitken bassängen.

Chang'e 4 följdes av Chang'e 5, som skickades upp 2020 och blev det första rymduppdraget att återvända till Jorden med månprover sedan Sovjetunionens Luna 24-uppdrag. Även om Chang'e 5 inte landade på månens bortre sida, avser Kina att återvända dit med Chang'e 6-uppdraget, som är planerat till maj 2024.

Början på utforskningen av månens dolda sida

Rymdsonden på Chang'e 4-uppdraget, den första att landa på månens dolda sida

CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED

Även om en första landning på månens bortre sida redan har skett, är Chang'e 6-uppdraget annorlunda. I viss mening vill de matcha resultaten av de två tidigare uppdragen: landa på andra sidan av vår satellit och, efter att ha samlat in prover av månens jord, föra dem till Jorden för en mer djupgående studie. Uppdraget består av en orbiter, en landare, en uppstigningsmodul och en re-entry-modul: själva uppdraget kommer att pågå i 53 dagar, men till och med efter bara några timmar kommer den returnera data som aldrig tidigare har samlats in.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det inte längre finns en mörk sida på månen: den har aldrig funnits, ur en fysisk synvinkel, den finns inte ur en metaforisk synvinkel. Dessutom är Chang'e 6-uppdraget bara det första som kommer att leda oss att lära känna vår satellit bättre under de kommande åren. Kanske med tanke på att bo där en dag, vare sig det är på sidan vi känner eller på den andra, den dolda.

Advertisement