Knepen som astronauter använder för att sova gott fungerar även på Jorden: så här gör de

av Titti Carlberg

21 April 2024

Astronaut under ett rymduppdrag och när han sover på ISS
Advertisement

När vi pratar om astronautuppdrag fokuserar vi vanligtvis på rymdpromenader, studie- och forskningsuppgifter och det dagliga livet. Däremot ges alltför lite utrymme åt den aktivitet som berör en tredjedel av alla människors liv, att sova. Faktum är att även på den internationella rymdstationen sover astronauter, men hur klarar de det? I den här artikeln kommer vi att titta på några av de knep astronauter har för att sova gott, knep som även fungerar på Jorden.

Advertisement

Sömnrytmerna hos astronauter ute i rymden

Pxhere

En astronauts dag ombord på den internationella rymdstationen markeras inte av en enda passage av solen, som på Jorden. Tvärtom, ISS kretsar runt vår planet med en hastighet på cirka 28 tusen km/h vilket innebär 16 varv runt vår planet per dag. I praktiken verkar astronauter vara svävande inte för att de saknar gravitation utan för att de ständigt faller och dessutom är de med om 16 soluppgångar och 16 solnedgångar per dag.

Utan den normala växlingen mellan dag och natt, den som vi känner på Jorden, och utan att kunna bibehålla de dygnsrytmer som etablerar vakenhet och sömn, blir det en utmaning att sova. Att göra ett uppdrag bra.
Enligt en studie om livet ombord på den internationella rymdstationen tenderar astronauter att sova mindre än de typiska rekommenderade 7-8 timmarna. Bland orsakerna finns den monotona miljön, isoleringen och krävande aktiviteter. Så, hur får de sin kvalitetssömn i rymden?

Advertisement

Hur sover astronauterna ombord på ISS?

Astronaut ute på ett rymduppdrag och när han sover på ISS

Pxhere / NASA

Ett av de största hindren för den normala dygnsrytmen ombord på ISS gäller ljuset och dess regelbundenhet. Som vi har sett följer inte dagarna på stationen varandra som på Jorden, och därför blir det nödvändigt med en konstgjord räkning eller något liknande. Faktum är att ljus spelar en avgörande funktion för att reglera vår dygnsrytm: astronauter använder en speciell lampa som heter Circadian Light, designad för att avge ett skymmande ljus som liknar kvällen och morgonen på Jorden.

Detta är ett knep som hjälper att främja sömn under natten och uppvaknandet på morgonen, för att så mycket som möjligt imitera den naturliga ljuscykeln på Jorden. Naturligtvis är inte detta den enda strategin som antagits av astronauterna på ISS, men utan tvekan hjälper det att ha ett "cirkadiskt" ljus. Och inte så lite.

Knepen som astronauter tar till för att sova gott fungerar även på Jorden

Pxhere

Nyligen publicerade NASA knep som astronauter använder för att sova gott på ISS, som även kan fungera bra på Jorden. Här visar vi dem:

  • Sömnundervisning: att vara medveten om de faktorer som påverkar sömnkvaliteten är det första steget till att sova bra, även i rymden.
  • Sömnscheman: atronauter följer strikta sovscheman som är utformade för att likna Jordens dygnsrytm.
  • Lämplig belysning: Det handlar om ett system som simulerar både nattliga och dagliga förhållanden, Circadian Light, som sprider ljus med varierande intensitet.
  • Nattmiljö: att kunna sova flera timmar i sträck utan distraktioner är avgörande för en bra vila, därför finns det privata sovsalar på ISS.
  • Kognitiv beteendeterapi: det handlar om en terapi som hjälper till att hantera negativa tankar som kan störa sömnen.

Att sova i rymden innebär unika utmaningar som vi på Jorden inte förstår helt och fullt. Astronauter har olika knep för att kunna sova, och de kan alltid ta till läkemedelshjälp, efter en noggrann utvärdering. Samtidigt kan vi här på Jorden hämta inspiration från några av dessa knep för att sova bättre. Att förstå sömnen mer och ha tydliga och konstanta rytmer, undvika att använda starkt ljus innan man går till sängs och ta hand om vår nattliga miljö är alla grundläggande aspekter för en god sömn. Både här, på ISS och i rymden.

Advertisement