"Varje astronaut har en hemlighet" enligt Tim Peake: vissa handlar om livet i rymden

av Titti Carlberg

31 Maj 2024

"Varje astronaut har en hemlighet" enligt Tim Peake: vissa handlar om livet i rymden
Advertisement

"Varje astronaut har en hemlighet" är en fras som nästan kan låta banal, uppenbar när den uttalas av någon av vår planets åtta miljarder invånare. Fallet är dock annorlunda när en astronaut som Tim Peak, som tillbringade flera månader på den internationella rymdstationen, säger det. Men varför säger han det? Och vad skulle dessa astronauthemligheter vara? Låt oss upptäcka det tillsammans!

Advertisement

Har astronauter hemligheter?

Tim Peake på sin första rymdpromenad

NASA/Timothy Kopra

Sammanhanget är det för "Space: The Human Story" en bok där Tim Peake berättar anekdoter och historier om mänskliga äventyr i rymden. Och redan från Neil Armstrong och den första månlandningen skulle astronauterna enligt Peake ha massor av hemligheter. Visst kan vissa vara enkla upptåg eller misstag, kanske till och med stunder av munterhet och avkoppling ombord på den internationella rymdstationen. Som till exempel en gång när en besättningsmedlem av en slump tappade en instrument låda i rymden: den svävar fortfarande i omloppsbanan. Och Tim Peake själv, den första brittiska ESA-astronauten som landade på ISS verkar också ha hemligheter angående sina rymduppdrag. Detta är vad astronauten säger:

Jag minns att jag gjorde ett misstag i ett japanskt experiment och kände mig väldigt skuldmedveten efter det. Allt man rör på rymdstationen är kulmen av år av människors arbete, så man måste se till att allt är perfekt.

Advertisement

Rymden är gränsen för människans utforskning

Instrumentväskan som tappades på ISS

NASA

Bara genom att dela några av ögonblicken ombord på International Space Station får oss att reflektera över "människans" roll i rymdutforskning. En astronauts blick kan tillåta oss att lägga märke till detaljer som skulle undgå de flesta, särskilt i samband med en ny rymdkapplöpning. I detta avseende reflekterar Tim Peake över NASA:s Artemis-program och SpaceX:s Starship-uppskjutningssystem, två fordon som kommer att föra människan till månen. Igen.

Ur denna synvinkel är Peake stolt över att ha tillbringat sex månader i rymden, en upplevelse som också skulle kunna upprepas i framtiden. Faktum är att The British Space Agency planerar ett helt brittiskt uppdrag som skulle kunna se Tim Peake bland astronauterna: en återgång till stjärnorna för en av "navigatörerna" med mest erfarenhet av rymduppdrag.

Det som sker på ISS stannar på ISS?

Channel 5 / NASA

Även om ett uppdrag på den internationella rymdstationen kräver fysisk och mental förberedelse, månader av träning och konstant stöd, förblir det dagliga livet i omloppsbanan extremt mänskligt. Faktum är att alla astronauter försöker uppnå ett slags vardagsliv även ombord på ISS. Men ibland kan det hända konstiga saker som inte är lätta att förklara, åtminstone inte i början. Peake minns hur hans upplevelse på rymdstationen förde honom i kontakt med "aliens". Han var inne på ISS, men genom fönstret såg han tre oidentifierade ljussken till vilka ett fjärde ljussken snabbt lades till. Han undrade vad det kunde vara, och under några bråkdelssekunder trodde han sig bevittna ett historiskt skådespel, kanske aliens.

Men han upptäckte snart sanningen. Det var inte utomjordingar eller oförklarliga fenomen utan en läcka, en rysk sond drev ut avfall i rymden. Inte direkt en historisk upplevelse men säkert ett unikt ögonblick. Och det kanske är därför Peake säger att "varje astronaut har sina hemligheter", utan att behöva säga något annat.

Source:

 

 
Advertisement