Under den totala solförmörkelsen kommer NASA att skjuta upp tre raketer i rymden av dessa skäl

av Titti Carlberg

31 Mars 2024

Under den totala solförmörkelsen kommer NASA att skjuta upp tre raketer i rymden av dessa skäl
Advertisement

Under nästa totala solförmörkelse, som inom kort är här, kommer NASA att skjuta upp 3 sondraketer i rymden: här är varför och vad de hoppas upptäcka.

Advertisement

Vad är den totala solförmörkelsen?

Solförmörkelsen är ett enormt suggestivt fenomen som inträffar när månen passerar mellan solen och Jorden. Vid det laget blir himlen helt mörk trots att det är fullt dagsljus. Om vår satellit bara täcker en del av solen kallas det för en partiell solförmörkelse. Om den däremot blockerar solen helt får vi en total solförmörkelse, som kastar en skugga på Jorden medan den roterar och genererar det som kallas "helhetens väg": för att uppleva förmörkelsen som varar i några minuter, är det nödvändigt att befinna sig på denna väg.

Effekten kommer att likna den som sker vid en fullmånenatt och nästa gång det inträffar är den 8 april 2024. Vid det tillfället kommer NASA att skjuta upp 3 sondraketer APEP, Atmospheric Pertubations Around Eclipse Path, från Wallops Flight Space-byråns anläggning i Virginia, för att studera påverkan på jonosfären när månen förmörkar solljuset.

Advertisement

NASA kommer att skjuta upp tre raketer för att övervaka jonosfären under förmörkelsen

NASA kommer att skjuta upp tre raketer för att övervaka jonosfären under förmörkelsen

NASA's Scientific Visualization Studio.

Silverraketerna hade redan skjutits upp under den ringformade solförmörkelsen i oktober 2023 och kommer, efter att ha utrustats med nya instrument, att upprepa uppdraget nästa månad, under ledning av Aroth Barjatya, professor i teknisk fysik och chef för Space and Atmospheric Instrumentation Lab på Embry-Riddle universitetet i Florida.

Sondraketernas avgång kommer att skilja sig med 45 minuter: den första kommer att skjutas iväg tre kvart före förmörkelsen, den andra under fenomenet och den tredje efter ytterligare 45 minuter från förmörkelsens topp. Denna tidsperiod kommer att tjäna till att samla in värdefull information om jonosfärens reaktion på solens plötsliga försvinnande, vilket kan skapa störningar för Jordens radiokommunikation.

Jonosfären markerar gränsen mellan Jordens nedre atmosfär där vi bor och rymden. Den sträcker sig 90 till 500 kilometer över vår planets yta och "reflekterar och bryter radiosignaler, och påverkar även satellitkommunikation när signalerna passerar igenom" förklarar Barjatya, som säger att utvecklingen av strategier som kan förhindra dessa störningar kommer att hjälpa oss att undvika "tekniska problem": "det är väsentligt för att säkerställa att vår värld, alltmer beroende av kommunikation, löper smidigt".

Raketer som skjuts upp under förmörkelsen: de ska förhindra störningar i radiokommunikationen

Raketer som skjuts upp under förmörkelsen: de ska förhindra störningar i radiokommunikationen

NASA's Goddard Space Flight Cente

Partiklar i jonosfären joniseras, det vill säga laddas elektriskt med solenergi. På natten tunnas detta lager ut och partiklarna omvandlas till neutrala partiklar, vilket gör jonosfären till en dynamisk region i atmosfären som kan påverkas både av Jordens yttre och inre klimat.

Att observera detta under de få minuterna som förmörkelsen pågår kan vara en utmaning: satelliterna kanske inte är på rätt plats vid rätt tidpunkt, så av denna anledning kan den riktade uppskjutningen av raketer övervinna detta eventuella problem. 

Genom att känna till datum och tid för den totala solförmörkelsen kan den studeras från vilken höjd som helst av jonosfären, med en maximal höjd på 420 km.

Informationen som sedan samlas in av raketerna kommer därför göra det möjligt för forskare att mer effektivt förutsäga möjliga störningar på markbunden kommunikation, särskilt de högfrekventa.

Tillsammans med sonderna kommer även mätningar att göras från Jorden. Nästa totala solförmörkelse över USA kommer att inträffa 2044, så forskarna måste vänta ytterligare 20 år innan de får en ny chans som denna. 

Advertisement