Att pendla har en oväntad fördel, en forskning hävdar det

av Titti Carlberg

25 Mars 2024

Att pendla har en oväntad fördel, en forskning hävdar det
Advertisement

Att arbeta utanför hemmet innebär för många människor att förflytta sig varje dag, vissa även många kilometer, med egna fordon eller kollektivtrafik. Under de senaste åren har ökningen av distansarbete lett till stora förändringar i pendlares liv, som nu slipper varje-dag-pendling. Det är väl bra, eller? Nja, inte riktigt: enligt forskningen kan det ha positiva effekter på den mentala hälsan att komma hem efter jobbet varje dag. Men i vilken mening? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

För- och nackdelar med ett liv som pendlare

För- och nackdelar med ett liv som pendlare

Pexels

Genom att beskriva grunden för deras studie analyserade forskarna från Rutgers University data om pendlares liv i USA. I praktiken tillbringar de som reser till och från arbetet i genomsnitt en timme om dagen på att resa, med toppar som till och med kan nå två timmar. Ur denna synvinkel kan distansarbete därför ses som en lösning: inför möjligheten att undvika 60 minuter eller mer på resor, vem skulle inte välja det?

Enligt forskarna skulle pendlingslivet dock erbjuda ett "liminalt" utrymme som gör man kan frigöra sig från hemmaroller när man går till jobbet och från arbetsroller när man kommer hem. Detta skulle vara en grundläggande övergångsperiod för mental hälsa. En övergångsperiod som i och med övergången till distansarbete inte längre existerar.

Advertisement

Varför pendling främjar mental hälsa

Varför pendling främjar mental hälsa

Pexels

Kärnan i studien analyserar nostalgin efter pendling som drabbar några av de arbetare som har gått över till smartworking. Enligt forskarna kan denna känsla förklaras av bristen på liminalt utrymme, som kan undvikas när det finns en sorts gräns mellan hem och arbete. Men under vissa förutsättningar.

Faktum är att tillgången till detta liminala utrymme påverkas av ganska frekventa dagliga variationer: val av rutt, bristande koncentration under körning, ruttens varaktighet och så vidare. Medan längre pendlingar kan främja psykologisk återhämtning, förnekas fördelarna av stressiga pendlingar, vilket minskar avskildhet från arbete och mental hälsa. Kort sagt, den dagliga resan för att ta sig till jobbet, eller att återvända hem, är av större betydelse än den enkla "förflyttningen".

Bör vi återgå till ett pendlarliv?

Bör vi återgå till ett pendlarliv?

Pexels

Även om pendling till och från jobbet kan fungera som ett liminalt utrymme för att ladda mental energi, föreslår forskare att distansarbete också kan dra nytta av en liknande mekanism. I praktiken skulle en kort promenad räcka för att markera början och slutet av en arbetsdag. Det är dock en sak att behöva resa för att ta sig till sitt arbete, och en annan sak att göra det till en frivillig och valfri vana.

Men samtidigt kan inte ens pendlare komma åt det liminala utrymme som forskarna beskriver. För att förbättra avskildhet och mental avslappning är det viktigt att undvika tankar på arbetet och koncentrera sig på underhållande personliga aktiviteter: lyssna på musik, prata med kompisar och umgås är bra alternativ. 
Kort sagt, smartworking har inte bara genererat fördelar i människors liv, på samma sätt som att vara pendlare inte i sig är en nackdel. Det är ett val som, där det är möjligt, måste göras med en medvetenhet om att man vinner en sak men förlorar en annan, och viceversa.

Advertisement