Solförmörkelsen 2024 kommer att bli riktigt speciell: ett tätt mörker mitt på dagen

av Titti Carlberg

17 Mars 2024

Solförmörkelsen 2024 kommer att bli riktigt speciell: ett tätt mörker mitt på dagen
Advertisement

Oavsett om det är för dess sällsynthet, dess skönhet eller dess vetenskapliga värde, en solförmörkelse representerar en av de mest spektakulära händelserna man har lyckan att bevittna. Totala förmörkelser är till och med mer sällsynta än de partiella, men under 2024 kommer det att vara möjligt att bevittna detta fenomen på himlen igen. Låt oss se var den totala solförmörkelsen 2024 kommer att äga rum och varför den är så speciell jämfört med de föregående.

Advertisement

När inträffar den totala solförmörkelsen 2024

När inträffar den totala solförmörkelsen 2024

Unsplash

Mer eller mindre alla vet vad en total solförmörkelse är, det vill säga den perfekta linjen mellan Solen, Månen och Jorden som leder till att vår satellits skugga projiceras på vissa delar av vår planet. Just av denna anledning har inte alla områden i världen turen att kunna bevittna en total solförmörkelse. Vanligtvis involverar detta fenomen avlägsna oceaniska områden på grund av ett enkelt statiskt faktum: större delen av Jordens yta består av vatten. Så, förmörkelsen 2024?

För det första är den totala solförmörkelsen planerad till den 8 april 2024 och den kommer att vara synlig i några av de mest folkrika områdena i världen. Den börjar som en partiell solförmörkelse runt klockan 13:18, lokal tid, och fortsätter i ungefär en timme innan den förvandlas till en total. Vid den tidpunkten kommer miljontals människor att kunna se Solens skiva skymmas helt av Månen, en otrolig händelse som kommer att pågå i 4 minuter och 28 sekunder, innan den återgår till en partiell solförmörkelse.

Advertisement

Var kommer det vara möjligt at se den totala solförmörkelsen 2024?

Var kommer det vara möjligt at se den totala solförmörkelsen 2024?

Ernest Wright/NASA0s Scientific Visualization Studio

En av anledningarna till att förmörkelsen 2024 är mer speciell jämfört med tidigare, vilket vi kommer se bättre i nästa stycke, gäller antalet människor som kommer att få bevittna den. Även om den inte påverkar Asien, Afrika och Europa, kommer detta fenomen faktiskt att involvera Mexiko, USA och Kanada. För att vara specifik kommer den totala solförmörkelsen endast vara synlig i vissa områden av Mexiko, östra och centrala USA och östra Kanada. Trots detta kommer den partiella fasen vara synlig i varierande grad i hela Nordamerika, det vill säga för hundratals miljoner människor.

Varför är förmörkelsen 2024 så speciell?

Varför är förmörkelsen 2024 så speciell?

Unsplash

Vi har redan nämnt en av anledningarna, det finns flera, som gör den totala solförmörkelsen 2024 så speciell, säkert fler än de som har inträffat tidigare år. Här är huvudorsakerna:

  • En bredare, längre väg som intresserar fler människor. Som vi sa i föregående stycke påverkar platsen för denna förmörkelse fler människor och är också geografiskt bredare. Över 30 miljoner människor kommer att kunna delta i föreställningen och under längre tid än tidigare. 
  • Större solaktivitet. Solen lever i aktivitetscykler, där dess aktivitet ökar eller minskar: den senaste solförmörkelsen motsvarade en period med minimal aktivitet, men i år? Exakt, i år är det en period med maximal solaktivitet.
  • Senaste vetenskapliga forskningen. De senaste åren har NASA finansierat flera projekt vars syfte är att fördjupa vår kunskap om solen och dess aktivitet. Den totala solförmörkelsen 2024 blir ett perfekt tillfälle att studera vår stjärna under mer unika förhållanden.

Tyvärr är det många områden i världen som inte får bevittna den totala solförmörkelsen som inträffar den 8 april. Vi i Europa får till exempel vänta tills 2025 för en partiell förmörkelse och 2027 för ytterligare en total förmörkelse. Ändå kommer miljontals människor att ha möjlighet att se ett av de mest fascinerande skådespelen som erbjuds av solen och månen. Det viktiga är att komma ihåg att bära rätt sorts glasögon och befinna sig på rätt plats i världen.

Advertisement