Skyddshemmets volontärer matar en liten räv på ett "kreativt" sätt: de vill förhindra den att vänja sig vid människor

av Titti Carlberg

15 Mars 2024

Skyddshemmets volontärer matar en liten räv på ett "kreativt" sätt: de vill förhindra den att vänja sig vid människor
Advertisement

Att ta hand om djur innebär ibland att man måste komma på kreativa lösningar, särskilt när det handlar om valpar och vilda djur. Volontärerna på Richmond Wildlife Center vet detta väl, och för att amma en liten rävunge tillgrep de en unik, men utan tvekan, effektiv förklädnad.

Advertisement

En rävunge misstas för en kattunge och lämnas på skyddshemmet

En rävunge misstas för en kattunge och lämnas på skyddshemmet

Richmond Wildlife Center/Facebook

Vi befinner oss i Richmond, i USA, där en man är ute på en promenad med sin hund. Plötsligt får mannen syn på något konstigt: på marken ligger en djurunge som måste ha fötts inom de senaste 24 timmarna. Den har fortfarande en bit av navelsträngen kvar och dess ögon är slutna, men trots att mannen söker, finner han inga spår efter mamman. Han misstar ungen för en kattunge och bestämmer sig för att gå med den till Richmond Wildlife Center, ett av stadens skyddshem för djur.

Volontärerna gör allt de kan för att hålla den lille ungen i gott skick, och de märkte snabbt att det inte var en kattunge utan en liten rävunge. Den upptäckten ledde dock till en rad förändringar i valpens vård och näring. Eftersom det var ett vilddjur var personalen tvungen att inte uppmuntra någon som helst mänsklig prägling. Men hur?

Advertisement

De bär en rävmask för att mata ungen som har förts till skyddshemmet

De bär en rävmask för att mata ungen som har förts till skyddshemmet

Richmond Wildlife Center/Facebook

Som vi sa i inledningen var personalen på Richmond Wildlife Center tvungna att komma på ett kreativt sätt för att ta hand om rävungen. Vilket visas i en video på den amerikanska föreningens Facebook-sida, där en av volontärerna bär en rävmask när hon matar rävungen. Scenen är rörande, väldigt rörande: den lille ligger på ett kramdjur, en räv, och ett moderligt band simuleras, ett som dock inte finns.
Richmond Center förklarar orsaken till förklädnaden i ett inlägg på Facebook.

Det är viktigt att se till att moderlösa barn som föds i fångenskap inte vänjer sig vid människor. För att förhindra att detta inträffar minimerar vi mänskliga ljud, skapar visuella barriärer, minskar manipulation, minskar flera överföringar mellan olika anläggningar och bär masker för arten-

Vad har den lille räven på Richmond Wildlife Center för framtid?

Om man läser uttalandet från Richmond Wildlife Center noggrant, valdes rävmasken, inte så mycket för att få den lille att känna sig som en av sina jämnåriga. Syftet vara att undvika visuell kontakt med människor, som en del av en visuell barriär för att minimera risken för avtryck. Centrets långsiktiga mål är att släppa ut rävungen i naturen för att säkerställa artens överlevnad och bevarande. För att komma till denna punkt kommer det dock att vara nödvändigt att förbereda den för dess vilda liv och därför följa den under de första utvecklingsstadierna.

Att bevittna den lilla rävens tillväxt kommer utan tvekan att bli spännande, men också en stor utmaning. För att undvika att vänja varelsen vid människor kommer förklädnader och barriärer att vara nödvändigt, samtidigt som man fortsätter att ta hand om ungen. I hopp om att han en dag ska kunna springa fritt i naturen, kanske med en egen kull ungar, förr eller senare.

Advertisement