Efter kraschen av en sond "landade" små landlevande varelser på månen

av Titti Carlberg

23 Mars 2024

Efter kraschen av en sond "landade" små landlevande varelser på månen
Advertisement

Små ryggradslösa landlevande varelser kan föröka sig på vår satellit efter att en sond misslyckades med sitt uppdrag. Här är vad forskare har upptäckt om det.

Advertisement

Uppskjutning av sonden mot månen med trögkrypare ombord

Uppskjutning av sonden mot månen med trögkrypare ombord

Kiosya Y, Vončina K, Gąsiorek P/Wikimedia commons -CC BY 4.0

Det var den 22 februari 2019 som Beresheet-sonden, byggd av SpaceIL och Israel Aerospace Industries skickades upp i månens omloppsbana utan besättning för att utföra en mjuklandning och vara aktiv i bara 2 dagar. Den privata rymdfarkosten hade dock trögkrypare i lasten, små ryggradslösa djur kända för sin förmåga att överleva extrema väderförhållanden. På Jorden lever de i heterogena miljöer, både högt uppe i bergen och i havsdjupet.

Ett fel i kameran gjorde dock att landaren tappade orienteringen och kunde inte längre styra motorerna. På landningsdagen, den 11 april, färdades rymdfarkosten i en hög hastighet och ett ytterligare fel under bromsningsprocessen orsakade en våldsam krasch. Som ett resultat förstördes sonden i en hastighet på 500 km/h bara 150 meter ovan marken, medan dess splitter spred sig över de omgivande 100 metrarna. Och hur gick det med lasten? Vad hände med trögkryparna?

Frågan som forskarna ställer är om dessa varelser, med tanke på deras otroliga överlevnadsförmåga, lyckades bosätta sig på månen.

 

Advertisement

Trögkrypare, så gott som oförstörbara varelser

Dessa små varelser anses vara så gott som oförstörbara är mindre än 1 millimeter långa, men superhärdiga. De är utrustade med nervceller, har fyra par ben med klor, en mun i kanten av en indragbar snabel, nästan alla har två ögon och en tarm med mikrobiota. De delar sin förfader med spindeldjur och insekter, men tillhör inte någon av dessa två kategorier.

"Vattenbjörnar", som de kallas, behöver lite vatten i deras omgivningen för att utvecklas, röra sig och föröka sig, och deras livscykel sträcker sig från 3 till 30 månader. De kan pausa ämnesomsättningen och förlora 95% av kroppsvätskan: vissa inre mekanismer, som involverar syntes av socker eller proteiner beroende på art, garanterar deras motståndskraft. Utan vatten kan vuxna trögkrypare överleva några minuter i temperaturer så låga som -272°C eller så höga som 150°C. Med tanke på detta, kan de ha överlevt på vår satellit, nedsänkta i regoliten?

Överlevde vattenbjörnarna på månen och koloniserade sig?

Överlevde vattenbjörnarna på månen och koloniserade sig?

Freepik-Holly Sullivan/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Enligt vissa laboratorietester kan dessa trögkrypare överleva ett nedslag som är lägre än 2.600 km i timmen, alltså även det som skedde på månen. Ett annat hinder som de kanske kan överbrygga är bristen på skydd från solpartiklar och kosmisk strålning: som visats av professor Robert Wimmer-Schweingrubers team från universitetet i Kiel, Tyskland, är gammastrålar på månens yta permanenta men inte så farliga för trögkrypare.
Och när det gäller temperaturen? På månen är dagstemperaturen mellan 100 till 120 grader varmt medan det på natten pendlar mellan -170° och -190°. Både natt och dag, på vår satellit, motsvarar nästan 15 jorddagar.

Sonden kunde inte ha överlevt mer än några dagar, men det som gör spridningen av trögkrypare på månen omöjlig är frånvaron av flytande vatten, mikroalgerna de livnär sig på och syre. Utan dessa element kan de inte återaktiveras och därför inte reproducera sig: av denna anledning tror forskarna att kolonisering av satelliten är omöjlig. I vilket fall som helst är månens mark värd för inaktiva trögkrypare: en förening som vissa forskare har motsatt sig, med tanke på framtida kosmiska utforskningar på jakt efter potentiellt främmande liv.

Advertisement