Logisk matematikquiz: kan du gissa höjden på en enskild kopp?

av Titti Carlberg

12 Mars 2024

Logisk matematikquiz: kan du gissa höjden på en enskild kopp?
Advertisement

Logiska quiz i matematik fascinerar tusentals webbanvändare varje dag, men några av dem är verkligen svåra att lösa: hur klarar du dig? Det är förmodligen enkelt för dem som är bra på siffror, men det ska inte representera en gräns: som med allt är det viktigt att engagera sig och inte ge upp för att uppnå den ena framgången efter den andra. Tester av den här typen är faktiskt användbara verktyg för att finslipa resonemangsfärdigheter och en serie kognitiva färdigheter som hjälper till att hålla hjärnan ung och aktiv, engagerar den i aktiviteter som hjälper dig att träna den dagligen. Vill du prova?

Advertisement

En logisk quiz som tränar sinnet

En logisk quiz som tränar sinnet

Freepik

Vissa huvudbry verkar verkligen vara skapade för att kännas omöjliga och det är inte en slump att de kallas för "huvudbryn": en bra dos "hjärnansträngning" är avgörande för att hitta svaret och ofta är det brådska som komplicerar allt. Ja, eftersom de flesta av dessa tester har en tidsgräns, man ska ofta lösa dem inom några sekunder, vilket gör utmaningen ännu svårare. När det gäller optiska quiz är målet att hitta ett dolt element på kort tid, testa observationsförmågan och den mentala hastigheten. Andra testar dock också resonemang och logik.

I vilket fall som helst så är det med övning som utmaningarna gradvis kommer att kännas lättare och att lista ut det rätta svaret kommer inte längre kännas som en oövervinnlig utmaning, utan förvandlas mer till ett möjligt uppdrag!

Så varför inte ha lite roligt samtidigt som du utför lite "sport" för din hjärna?

Advertisement

Logisk matematikquiz: hur hög är bucklan?

Logisk matematikquiz: hur hög är bucklan?

Curioctopus

Här är nu utmaningen: det logiska testet visar dig tre rader med gyllene bucklor, med olika höjder indikerade vid sidan om dem. I den första raden är det fem bucklor staplade i varandra, med en total höjd på 34 centimeter. I den andra raden finns det bara två bucklor som tillsammans bildar en höjd på 19 centimeter. Så, vad är det du ska göra?

Som bilden visar är frågan att kunna beräkna höjden på den enstaka bucklan. Hur? Nu är det dags att vända sig till matematik och sätta igång dina logiska hjärnceller! Vi vill dock informera om att det här testet inte ger ett officiellt svar, men webbanvändarna har arbetat hårt för att hitta rätt svar och, de flesta, har nått ett unikt resultat. Kom ihåg att, som vi nämnde, den tillgängliga tiden verkligen är begränsad : du har bara 12 sekunder på dig att räkna ut svaret. Men om du behöver mer tid är det naturligtvis fritt att ta det: det viktiga är att inte ge upp utan försöka så gott det går för att räkna ut rätt svar innan du skrollar ned för att läsa webbens svar.

Lösningen på den logiska matematikfrågan: hur hög är bucklan enligt webbanvändarna

En användare gav oss sin lösning som han tyckte var "enkel matematik". Enligt honom är tillvägagångssättet för att räkna ut svaret följande:

X+4d=34. X+d=5. X=19-5. Höjden på bucklan skulle därför vara 14 centimeter.

En annan gav två möjliga lösningar:

"X+4y=34. x+y=19. Ersätt sedan x=19-y i ekvationen: 19-y+4y=34 och lös y. 3y=34-19=15, y=5. 
Lägg nu tillbaka det i den nedre ekvationen:
x+5=19. x=19-5=14"

Håller du med dem eller kom du fram till ett annat svar?

Advertisement