Bangkok vill gräva ner 1400 kilometer luftledningar: alla är inte överens om det

av Titti Carlberg

09 Mars 2024

Bangkok vill gräva ner 1400 kilometer luftledningar: alla är inte överens om det
Advertisement

Att besöka Thailand innebär att slås av dess uråldriga kultur, oförorenade natur, utmärkta kök... och den kaotiska huvudstaden Bangkok med sin labyrint av elkablar som följer gatorna uppe i luften. Naturligtvis är det sistnämnda inte precis en turistattraktion men det får folk att prata.

Myndigheterna meddelade nyligen att alla dessa kablar kommer att grävas ner inom de närmsta åren, vilket visas i en video som har blivit viral på sociala medier. Problemet är att inte alla håller med om det.

Advertisement

De 1400 kilometerna av elkablar som Bangkok vill gräva ner

När man tittar på videon står det klart att projektet att gräva ner Bangkoks över 1400 kilometer elektriska kablar är en epokal förändring för den thailändska huvudstaden. Det är ett projekt som kommer att ta flera år och som avsevärt kommer att förändra panoramabilden av en av de asiatiska städerna med flest turister. Samtidigt kommer dock nedgrävningen av elkablarna att tjäna till att rationalisera elförsörjningen i de tre provinserna i Greater Bankok, alltså Bangkok, Nonthaburi och Samut Prakan.

Förutom att förbättra eldistributionen planerar Metropolitan Electric Authority också att öka effektiviteten i systemet med användning av ny teknik. Kort sagt, det är lite som när vi efter decennier beslutar oss för att göra om elsystemet i huset. Det tar tid och kräver resurser, men resultatet kommer att leda till ökad säkerhet och bättre effektivitet.

Advertisement

"Lämna dem där de är, det är Thailand, vi älskar de där kablarna" och andra kommentarer till videon.

"Lämna dem där de är, det är Thailand, vi älskar de där kablarna" och andra kommentarer till videon.

madame.bernal/Instagram

Inför nyheten att MEA (Metropolitan Electricity Authority) har för avsikt att gräva ner alla elektriska kablar som går genom Bangkoks gator, var användarnas reaktion på den virala videon inte entydig. I kommentarerna på Instagram-videon uppstår det en uppdelning mellan de som välkomnar initiativet och de som istället anser att kablarna uppe i luften är en integrerad del av charmen i den thailändska huvudstaden. Faktum är att en person kommenterar "lämna dem där, det är Thailand, vi älskar de där kablarna". En annan stödjer denna läsning och skriver "städer ska behålla sin unika karaktär och inte se ut som alla andra: Bangkok är vackert med alla dessa kablar, det är en del av dess identitet". 
Kort sagt, om det är något som gör staden unik så är det, enligt vissa kommentarer, alla dessa elkablar. En webbanvänder är dock emot denna läsning, vilket vi kan läsa i hans kommentar:

Att se främmande turister romantisera elektriska ledningar får mig att rysa. Det finns så många andra saker i Thailand som de skulle kunna uppskatta istället för att hänga upp sig på kablar eftersom de verkar "ikoniska" i västerlänningars ögon. 

Hur lång tid kan det ta att gräva ner Bangkoks alla luftkablar?

Att framgångsrikt gräva ner över 1400 kilometer elkablar är inte en enkel operation. Resurser kommer att behövas, vilket vi sa i inledningen, och det kommer att ta flera år. För tillfället har mindre än 100 kilometer elkablar grävts ner och myndigheterna förutspår att det kommer att vara möjligt att överstiga 230 stycken runt 2027.

Oavsett vad turister eller traditionalister säger är det ett projekt som kommer att leda till en betydande förändring i Bangkok men som också kommer att förbättra livskvaliteten för medborgarna. Parallellt med arbetet med elkablar kommer MEA även att behöva byta ut mätare mot smarta variationer och även installera laddstationer för elfordon. 
Kort sagt, Thailands image är på väg att revolutioneras och anpassas inför framtiden. Med all respekt för turisterna, som vi är säkra på kommer att fortsätta promenera längs gatorna.

Advertisement