Detta "havsfår" har erövrat webben med sitt söta utseende: vad det är och var det finns

av Titti Carlberg

07 Mars 2024

Detta "havsfår" har erövrat webben med sitt söta utseende: vad det är och var det finns
Advertisement

Har du någonsin sett denna varelse? Det är en snigel med ett verkligen märkligt utseende, så pass att den lyckas erövra alla som ser den. Men var finns den och vad har den för egenskaper? Låt oss lära känna den bättre.

Advertisement

Leaf sheep, den söta havssnigeln som har erövrat webben

Leaf sheep, den söta havssnigeln som har erövrat webben

Christian Gloor/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Det finns djur som är så vackra att de lämnar oss mållösa: på Jorden finns det överraskande många varelser som många av oss inte vet existerar, men som fascinerar med deras karaktäristiska utseende. En av dessa är utan tvekan Costasiella kuroshimae, mer känd som "Leaf sheep", eller "Bladfår". Det är en havssnigel utan skal, som upptäcktes först 1993 i vattnen på den japanska ön Kuroshima.

Ovanför dess lilla huvud, som har mörka ögon, sticker två små "antenner" ut, vilka liknar öronen på ett får, från vilken en del av dess namn kommer från. Termen blad syftar dock på resten av kroppen, där typiska mjuka blad ser ut att växa istället för ett skal.

Dess utseende är så sött att den har erövrat webben: de webbanvändare som har sett bilderna av Leaf sheep blev bokstavligen förtrollade av den sötaste havssnigeln i världen.

Advertisement

Bladfårsnigeln utför fotosyntes

Bladfårsnigeln utför fotosyntes

alif_abdulrahman - Costasiella Kuroshimae/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

Att bara titta på den räcker för att känna beundran och ömhet, som när man observerar en valp: många såg henne dock för första gången på sociala medier och de blev verkligen överraskade av dess skönhet. De gröna bladliknande bihangen är egentligen mjuka bihang som kallas cerata, medan den gröna nyansen beror på den algbaserade diet som bladfåret livnär sig på.

Dessa mjuka havsdjur absorberar kloroplaster från alger i en process som kallas kleptoplastik, vilket gör att den kan utföra fotosyntes indirekt. De är de enda marina djuren på Jorden som kan utföra fotosyntes på samma sätt som växter. Deras färg hjälper dem också att framgångsrikt kamouflera sig i sin livsmiljö och undkomma predation. Och det som gör dem ännu sötare och delikata är de två rosa fläckarna på ansiktet, som påminner om den typiska rodnaden på kinderna som ritas på japanska animekaraktärer.

Bladfårsnigelns viktiga roll

Efter att ha sett en video som dök upp på Instagram kunde användarna inte låta bli att uttrycka sin entusiasm: "Den är så söt" skrev någon, medan en annan kommenterade: "Verkligen vacker, magnifik!" allt följt av hjärtögda smileys. En tredje skrev: "Jag tror att havssniglar är påhittade. Det är en enorm konspiration".

I vilket fall som helst verkar konsensusen på webben enhällig: Bladfårsnigeln är verkligen bedårande! Förutom att vara verkliga erövrare spelar de också en viktig roll för att skydda den marina miljön: deras algbaserade kost gör att de kan hålla spridningen i schack och bidrar följaktligen till att skydda korallreven. Alla som möter en kan enkelt fotografera den, eftersom dessa djur inte utgör någon fara för människan: tvärtom, de är perfekta modeller för bilder som kommer att få en otvivelaktig framgång på webben!

Kände du till dessa söta Leaf sheep?

Advertisement