Det verkar som en optisk illusion, men det är det inte: denna lilla elefant är verkligen rosa

av Titti Carlberg

06 Mars 2024

Det verkar som en optisk illusion, men det är det inte: denna lilla elefant är verkligen rosa
Advertisement

Har du någonsin sett en rosa elefant? Om svaret är nej, har en fotograf gjort det möjligt genom att föreviga en tjockhudingbaby med denna märkliga färg. Detta är anledningen till dess ovanliga färg.

Advertisement

Den rosa elefanten som föddes i Sydafrika: en riktig sällsynthet

Den rosa elefanten som föddes i Sydafrika: en riktig sällsynthet

Theo Potgieter/Facebook

Det kan verka som en optisk illusion, men det är det inte: det du ser är verkligen en liten rosa elefant. Men var finns den och varför har den den färgen? Detta exemplar, som är en hane, är bara ett år gammal och lever inne i Kruger National Park i Sydafrika. Fotografen Theo Potgieter, som sysslar med safari, fångade elefantungen på bild när den hade för avsikt att leka med sina följeslagare och han utmärker sig verkligen i sin speciella nyans.

Faktum är, som vi vet, att elefanter har en mörkgrå färg, men den unge protagonisten på bilderna är ett absolut undantag. Han tillhör arten Loxodonta afrikanska elefanter och har en ljusrosa hud. Anledningen till den speciella färgen kan spåras till ett särskilt genetiskt och ärftligt tillstånd som endast inträffar en gång var 10:e födsel hos vilda däggdjur.

Advertisement

Denna babyelefant är rosa på grund av albinism

Denna babyelefant är rosa på grund av albinism

Theo Potgieter/Facebook

Detta tillstånd kallas albinism, som hämmar produktionen av melanin, en molekyl som ansvarar för pigmenteringen av ögon, hud och hår. Precis som med människor som är födda albino har väldigt ljus hud och hår som tenderar mot vitt, på samma sätt har denna lilla elefant en ljusare färg än de andra elefanterna: detta gör den inte bara till en riktig sällsynthet, utan lockar till sig beundran hos dem som har turen att se honom, om än bara på fotografi.

Albinism är så sällsynt eftersom det är ett recessivt tillstånd, som visar sig först när båda föräldrarna är bärare av den genetiska mutationen och överför den till avkommans DNA. Utöver den rosa färgen kan bristen på pigment orsaka hinder för utvecklingen av synen hos djur och därav följande svårigheter att söka föda och undvika potentiella faror, medan avsaknaden av en färgad päls eller hud gör det svårt att kamouflera sig i miljön för jakt eller flykt från predation.

Den lilla rosa elefanten är accepterad av de övriga i gruppen

Den lilla rosa elefanten är accepterad av de övriga i gruppen

Theo Potgieter/Facebook

I vilket fall som helst har den lilla elefanten inget att frukta: när man ser på bilderna verkar den andra ungen och den vuxna elefanten inte ha någon som helst avsikt att lämna honom ensam! Dessutom kommer den skyddade miljön där den bor att garantera den maximala omsorg och trygghet som han behöver.

Hos vissa arter, till exempel havskatt, stöts exemplar med detta tillstånd ut av de jämnåriga, men så är det inte i det här fallet. Faktum är att detta inte är första gången som det i Kruger National Park har fötts ungar med albinism: fotografen Potgeiter hade tidigare sett en annan liten elefant född utan pigment, och båda dessa ungar har accepterats av resten av flocken.

"I de båda senaste iakttagelserna av två olika individer verkade resten av flocken väldigt skyddande och tålmodiga med närvaron av dessa ungar. Det är alltid ett privilegium att få observera dessa extremt sällsynta och speciella djur" förklarar fotografen.

Och du, har du någonsin haft turen att se en?

Advertisement