En helikopter från NASA kraschade på Mars: nya bilder visar vad som hände

av Titti Carlberg

01 Mars 2024

En helikopter från NASA kraschade på Mars: nya bilder visar vad som hände
Advertisement

Nya bilder visar Ingenuity, helikoptern från NASA som kraschade, och förklarar varför den inte kan flyga igen, vilket definitivt avslutar dess uppdrag.

Uppdraget som Ingenuity utförde när den plötsligt kraschade

Uppdraget som Ingenuity utförde när den plötsligt kraschade

Simeon Schmauß/X

Ginny, Ingenuitys smeknamn, var NASA:s autonoma helikopter som skickades på ett uppdrag till Mars år 2021 vilket avslutades år 2024. Inför den första mänskliga expeditionen till den röda planeten deltog helikoptern i de preliminära inspektionerna av uppdraget Mars 2020 för att utforska atmosfären på Mars: dess första flygning den 19 april 2021 etablerades som det första motordrivna fordonet att utföra en kontrollerad utomjordisk flygning, vilket visade att det är möjligt att flyga i Mars väldigt tunna atmosfär.

Helikoptern landade på planeten fäst vid rovern Perserverance, som bar den med sig bunden vid den nedre delen, tills den landade nära kratern Jezero. Ingenuity skulle enligt planen endast ha genomfört fem flygningar, men under de tre åren genomförde det 72 stycken. Dess uppdrag slutade plötsligt med den sista flygningen, daterad 6 januari 2024, då Ginny, från några meters höjd, kraschade efter bara 35 sekunder utan någon förvarning.

Advertisement

Skadorna som helikoptern Ingenuity ådrog sig i kraschen

Skadorna som helikoptern Ingenuity ådrog sig i kraschen

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP/Simeon Schmauß CC-BY

Två veckor senare, under en kortvarig testflygning, tappade NASA kontakten med Ingenuity. När den återställdes visade de tagna bilderna att helikopterns blad var avbrutna i spetsen. Möjliga konstruktioner av händelsen tyder på att Ingenuity kraschade under sitt sista uppdrag, vilket resulterade i uppenbara skador. 

Simeon Schmauß, en tysk kartografistudent med bakgrund för fotogrammetri och rymdutforskning, kurerade och delade bilder på sitt X-konto som visar varför helikoptern inte längre kommer att kunna flyga.

De nya bilderna som tagits av helikopterns reskamrat Perseverance har klargjort situationen ytterligare. Det är inte bara spetsen på bladet som är avbrutet, vilket redan visats av bilderna som Ingenuity själv tog, utan även ett roterblad har lossnat helt. Vid det här laget är Ginny helt oförmögen att fortsätta sitt uppdrag. 

"En närmare titt på bladet visar en liten fläck i sanden till höger om den. Det var där bladet först träffade marken efter att ha flugit cirka 15 meter från Ingenuity. Spetsen på bladet verkar avskuret, precis som de andra bladen som dock fortfarande är fästa på helikoptern.".

Helikoptern som kraschade på Mars: "ett blad är helt trasigt"

Helikoptern som kraschade på Mars: "ett blad är helt trasigt"

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP/Simeon Schmauß

Förvärvet av de nya bilderna som skickades till Jorden är till stor hjälp för att i detalj kunna rekonstruera vad som hände med Ingenuity och anledningen till den oväntade kraschen. 

"Misstanken om det tappade bladet kan nu äntligen identifieras. Det finns något till vänster av denna bild, i mitten, bakom krusningen i sanden som Ingenuity står på" skrev Schmauß. "Rovern tog en högupplöst bild av Ingenuity med SuperCam RMI-instrumentet. Ett roterblad är helt trasigt, de andra har skadade spetsar.".

NASA kommer att använda denna information för att organisera kommande drönarexpeditioner till andra himlakroppar, planerade för den närmaste framtiden. Bland dessa finns uppdraget Dragonfly för utforskning av Titan, Saturnus måne, planerad till 2028. Även om Ingenuity inte längre kan användas och kommer att överges på Mars, har dess bidrag till utforskningen av miljön på Mars varit formidabel, kommer Perseverance att fortsätta sin resa i ensamhet.

Advertisement