Anledningen till att vissa majestätiska isberg är blå istället för vita

av Titti Carlberg

29 Februari 2024

Anledningen till att vissa majestätiska isberg är blå istället för vita
Advertisement

Om vi tänker på glaciärer föreställer vi oss stora fasta vita massor. Vissa isberg har dock olika nyanser som tonar ut i blått eller mörkgrönt. Varför?

Advertisement

Hur ett isberg bildas

Hur ett isberg bildas

Doug Knuth/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

Glaciärer är stora ansamlingar av snö, iskristaller, sediment, sten och flytande vatten, som tenderar att bildas där medeltemperaturerna närmar sig fryspunkten året runt. Där det snöar mer än det får tid att smälta, tenderar det inom ett par år att kompakteras och blir tjock och rörlig is. När de djupare lagren ändrar form under tyngden av snö och is bildas en glaciär.

Glaciäris har inte lägre temperaturer än vanlig is, inte heller en annan densitet eller andra egenskaper, men dess kristaller har en större storlek och smälter långsammare. En glaciär, som ska definieras som en sådan, måste därför vara gjord av naturlig snö och röra sig på grund av den deformation som sker inuti och på grund av dess vikt. Med tiden kan ett iceberg få ett majestätiskt och suggestivt utseende, men ett tvivel svävar över dess färg: varför är vissa blå och inte vita?

Advertisement

Anledningen till att vissa iceberg är blå

Många har lagt märke till att flera iceberg har en klarblå färg. Detta beror på hur solljuset interagerar med glaciäris, det vill säga komprimerad snö. En liten mängd ljus reflekteras på ytan när det når isberget, men det mesta av ljuset filtreras inuti och möter både snöpartiklar och luftbubblor som är instängda inuti det.

Vid denna tidpunkt, när den når gränsen mellan luft och is, sprids den och riktas. Ju fler luftbubblor och snöpartiklar den möter, desto mer sprids våglängderna från allt ljus innan de absorberas, vilket ger isberget en ren och klar vit färg. Men om det istället är en liten mängd bubblor och partiklar sprids ett svagare ljussken: det betyder att isen absorberar de röda våglängderna och sprider bara blått sken, vilket ger just denna färg till isberget.

Vissa iceberg i Antarktis har till och med en jadegrön färg, både mörka och ljusa. Dessutom, eftersom de inte innehåller luftbubblor, är de genomskinliga och gjord av fruset havsvatten.

Inte bara blå iceberg, utan även gröna: de marina

Inte bara blå iceberg, utan även gröna: de marina

Jerzy Strzelecki/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Färgen på marina isberg bestäms av förekomsten av järnoxid och gult organiskt material i vattnet som härrör från planktonceller, som tillsammans med närvaron av sprickor i isen orsakar en variation i det diffusa ljuset och därmed i färgen. När havsvatten sipprar in i vertikala sprickor, som bildas när isberg bryter ut från land, kan färgen verka streckig, med mörkare ränder.

Men om vi återvänder till de blå isbergen, antar de i slutändan denna färg eftersom de vita ljusets våglängder, det vill säga dess röda del, absorberas av glaciärens is, medan de korta våglängderna, den blå delen, studsar och sprids. Ju längre ljuset färdas längs isen, desto mer kommer vi att se den blå färgen på utsidan. Snö verkar tvärtom vit för oss eftersom ljuset inte tränger ner så djupt innan det sprids på ytan.

Visste du redan varför vissa iceberg ser ut att vara blå? Och anledningen till att även blåbär, som inte innehåller blått pigment, uppträder i den här färgen för oss?

Advertisement