Den nya hobbyn på sociala medier är inte för dem som har ett svagt hjärta: att lyfta ett färdiglagt pussel utan att det splittras

av Titti Carlberg

28 Februari 2024

Den nya hobbyn på sociala medier är inte för dem som har ett svagt hjärta: att lyfta ett färdiglagt pussel utan att det splittras
Advertisement

Att lägga ett pussel är roligt, men när det är klart kan du göra mer: lyfta det som om det vore ett pappersark utan att splittra det, den senaste "sociala medier-manin".

Advertisement

Pussel: när du har lagt ett kan du lyfta det

Pussel: när du har lagt ett kan du lyfta det

togethxr/Instagram

Att lägga pussel är ett roligt tidsfördriv, både för vuxna och barn: varje bit passar ihop med en annan för att komponera en bild som när den är färdig kan ramas in och hängas på väggen, förstöras för att börja om på nytt eller lämna det där det ligger. En ny trend har dock dykt upp på sociala medier: att ta tag i det med båda händerna och lyfta upp det utan att det bryts, hålla i hop alla bitar.

Det är ingen lätt bedrift men det har fascinerat flera webbanvändare som har försökt sig på det. I synnerhet har ett klipp på Instagram-sidan toghxr inspirerat många personer att försöka sig på den märkliga trenden. I den aktuella videon visar en tjej sina försök - med och utan framgång i att lyckas "hänga" flera pussel i händerna, som i vissa fall slutade med att pusslet "splittrades". Men i några försök förblev de dock intakta och den unga tjejen fick många komplimanger på sociala medier.

Advertisement

Hur håller man ihop ett pussel samtidigt som man lyfter det utan att det splittras?

Hur håller man ihop ett pussel samtidigt som man lyfter det utan att det splittras?

togethxr/Instagram

Denna "hobby" verkade så rolig för författarna till sidan i fråga att de delade klippet genom att ställa en fråga till webbanvändarna: "Vet någon var jag kan köpa en mängd färdiglagda pussel så att jag kan öva på den här delen?".

Efter den långa ansträngningen att avsluta ett komplext pussel kanske det inte är så trevligt att se det falla isär i försöket att lyfta det. Vanligtvis undrar pusselentusiaster vilket som är bästa sättet att limma bitarna, så att de inte lossnar utan istället förblir intakta även efter att pusslet flyttats.

I vissa fall är faktiskt slutresultatet som ett konstverk, ett litet mästerverk som man vill bevara. Detta är möjligt genom att till exempelt använda ett transparent lim på fram- och baksidan och sedan fästa pusslet på ett tjockt, stadigt underlag. Med tiden kan limmet dock försämras, vilket gör att bitarna lossnar från varandra, av denna anledning är det lämpligt att använda en ram som hjälper till att hålla ihop dem. Innan man fortsätter med limmet är det bättre att lägga ett bakplåtspapper eller ett vaxat papper under pusslet för att förhindra att det fastnar på bordet. 

Men om du, innan du "slutför" ditt pussel, vill prova det magiska lyftet, vilket är tricket att lyfta det samtidigt som det förblir intakt?

Att lyfta ett pussel utan att det faller isär: en utbredd hobby

Som med allt, även i det här fallet är hemligheten övning: efter flera försök kommer du att lista ut den effektiva metoden för att hålla pusslet hängande i dina händer utan att det faller isär. Ska lyftet vara snabbt eller långsamt? Är det bättre att greppa det i mitten eller ska man ta tag i kanterna på det? En som kan kalla sig expert i ämnet skrev:

"Varför drar du så snabbt? Sakta ner så kommer bitarna hålla ihop. Varje år köper min syster ett nytt pussel till mig och jag har lyft dem alla när jag lagt klart dem, det är roligt att se hur min familjs ögon fylls av ångest, men inget pussel har någonsin fallit isär, som de i videon", och en annan person svarade "Hon drar snabbt för att hon redan behärskar den långsamma tekniken. Hon letar efter en utmaning!".

Ytterligare andra kommenterade: "Mitt i prick, jag gör så med alla mina pussel men efter ett tag ger jag upp" - "Jag har försökt i flera år! Jag älskar det!". Sedan finns det de som lämnar goda råd: "Jag har gjort det i flera år... Min mamma gjorde det... det är verkligen roligt... mitt råd är att inte vara så snabb!"

Slutligen finns det de som anser att detta är en "meningslös" hobby, men också de som observerar med skepsis: "Jag vet inte om jag någonsin tidigare har känt så mycket ångest som jag känner när jag tittar på den här videon.".

Har du någonsin provat att göra det?

Advertisement