Två unga män går på jakt efter sfäriska stenar och öppnar dem för att visa alla vad de innehåller

av Titti Carlberg

28 Februari 2024

Två unga män går på jakt efter sfäriska stenar och öppnar dem för att visa alla vad de innehåller
Advertisement

Två unga fossilforskare delade sitt stenfynd på sociala medier och visade hur man går tillväga för att öppna den för att se dess uråldriga innehåll.

Advertisement

Ammonit i en skifferplatta

Ammonit i en skifferplatta

yorkshire.fossils/Instagram

Aaron och Shae är två unga killar från Yorkshire i England, experter på att hitta fossiler. De driver en webbplats som "erbjuder det bredaste urvalet av material på Yorkshires kust. Ammoniter är de mest ikoniska och eftertraktade fossiler som finns här. Våra exemplar är färdiga med en fin vaxbeläggning för att få fram de lockande naturliga färgerna."

I en av deras populära videor på Instagram, vars sida innehåller beskrivningen "Geologi och paleontologi. Allt innehåll är vårt, funnet i Jura., visade de upptäckten av en "boll" av ammonit i en skifferplatta som fallit av en klippa. I Petrografi, hänvisar skiffer till en metamorfor sten som tenderar att extremt lätt flagna till tunna ark. Den bildas av omvandlingen av lera när den utsätts för extrema tryck och temperaturer, när de glimmerhaltiga kristallerna som utgör cirka 50% av skiffern skapar dessa lager.

Ammoniter var en gång i tiden bläckfiskar, som dök upp för cirka 415 miljoner år sedan i Devon fram till för 65 miljoner år sedan, i övre Kritaperioden. Det handlar om fossiler av marina sedimentära bergsarter och deras spridning gör dem till en viktig referenspunkt för att kunna datera dem.

Advertisement

En marin varelse för 185 miljoner år sedan

En marin varelse för 185 miljoner år sedan

yorkshire.fossils/Instagram

I klippet visade Aaron och Shae varje steg av fyndet, ända fram till när de spräcker den runda stenen som avslöjade närvaron av ammonit. Med hjälp av ett specialverktyg befriade de stenkulan från plattan som den satt fast i och öppnade den sedan med en hammare.

"Tyvärr döljer sig ingenting på djupet..." rapporterade de efter första öppningen. "Låt oss prova turen med en annan sfärisk sten" säger de och fortsatte med en annan sten. "Först måste vi lossa den från skifferplattan. Det finns krossade fossiler i skiffern... Det är ett bra tecken!" läser vi i videon, medan bilden visar avtryck av ammoniten.

"Vanligtvis brukar vi slå sönder dem på stranden, men vi lämnade vår klyvhammare på toppen av klippan... låt oss hämta den!" Efter att ha hämtat verktyget och stenarna var det dags att upptäcka dess innehåll: En fantastisk eleganticeras-ammonit med anor från Jura. "Denna marina varelse är ungefär 185 miljoner år gammal!" läser vi i klippet.

Webbanvändares åsikter angående ammoniten som fanns i skifferplattan

Men bland de många webbanvändare som kommenterade klippet fanns det några som var skeptiska: "Den är inte 185 miljoner år gammal och det finns inga dateringsmetoder som kan verifiera det. Folk är så fruktansvärt godtrogna!" skrev en person, medan andra fastställde att ammonit "bara är cirka 5.000 år", vilket utlöste en rejäl debatt. Många av de som kommenterade hävdade att Jorden inte är mer än 6.000 år gammal, och uppmuntrade andra att inte "skada stenarna".

"För de som tror på vetenskapen används koldatering och andra metoder för dateringsändamål - behöver de inte datera dessa specifika fynd eftersom vi redan känner till den ungefärliga tidslinjen när den här arten dog ut?" skrev en annan person.

"De äldsta fossilerna som finns på Jorden är daterade till för 3,5 miljarder år sedan... 180 miljoner år är förstås bara en liten bråkdel av den tiden. Livet uppstod på Jorden tidigt, eftersom Jorden själv är cirka 4,543 miljarder år gammal. Så dessa ammonitfossiler (eller heteromorfa) har redan daterats."

Vad tror du om detta?

Advertisement