Total solförmörkelse 2024: hur fungerar glasögon för att observera den på ett säkert sätt?

av Titti Carlberg

23 Februari 2024

Total solförmörkelse 2024: hur fungerar glasögon för att observera den på ett säkert sätt?
Advertisement

År 2024 kommer en total solförmörkelse att inträffa, en ganska sällsynt händelse, men samtidigt en unik möjlighet att observera solkoronan. I denna artikel berättar vi när det kommer att hända och varför 2024 års solförmörkelse är så speciell, och ge användbara tips för att skydda dina ögon så bra som möjligt.

Total solförmörkelse 2024: var och när kommer det att inträffa?

Total solförmörkelse 2024: var och när kommer det att inträffa?

Luc Viatour/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0

En total solförmörkelse är verkligen inte den mest sällsynta händelsen i universum, inte ens från Jordens synvinkel, men det är utan tvekan en av de mest fascinerande. Månen kommer att passera perfekt mellan Jorden och solen, skymma vår stjärna och ge en föreställninge som man inte får missa. Denna föreställning är dessutom väldigt användbar för astronomer, som kommer att kunna observera stjärnorna på daghimlen och för entusiaster som får en möjlighet att bevittna en extraordinär händelse.

Den totala solförmörkelsen 2024 kommer att äga rum lördagen den 8 april, men kommer tyvärr bara att synas från den amerikanska kontinenten. Närmare bestämt kommer den att ha sin början i Mexiko för att sedan avslutas i Kanada, vilket påverkar cirka 31 miljoner invånare i en remsa som också korsar centrala USA. Varaktigheten av den totala solförmörkelsen kommer att vara i 4 minuter och 28 sekunder, tillräckligt med tid för att kunna beundra den i all dess prakt.

Advertisement

Varför är den totala solförmörkelsen 2024 så speciell?

Varför är den totala solförmörkelsen 2024 så speciell?

NASA's Scientific Visualization Studio

Som vi sa i inledningen finns det några anledninger som gör den totala solförmörkelsen 2024 så speciell. Självklart är varje solförmörkelse speciell på sitt sätt, men den 8 april kommer det vara en händelse som inte får missas av två anledningar:

  • Förmörkelsen kommer att vara synlig från ett av de mest tätbefolkade områdena i världen. Vanligtvis inträffar solförmörkelser på avlägsna platser eller till havs, hav utgör ju trots allt större delen av Jordens yta. Men år 2024 kommer istället miljontals människor få chansen att bevittna ett himmelskt skådespel utan dess like.
  • Förmörkelsen kommer att inträffa under en period av maximal solaktivitet. Forskare kommer därför att kunna studera koronan mer djupgående, det vill säga den yttersta delen av solens atmosfär som är synlig endast under förmörkelser. Samtidigt kommer det att vara möjligt att jämföra uppgifterna med den senaste solförmörkelsen, som inträffade under en period av minimal solaktivitet.

Hur skyddar man sina ögon under en total solförmörkelse och varför måste man skydda dem?

Hur skyddar man sina ögon under en total solförmörkelse och varför måste man skydda dem?

Germanna CC/Wikimedia Commons - CC BY 2.0

Men alla lyckliga som kommer att kunna bevittna 2024 års totala solförmörkelse måste komma ihåg att aldrig rikta blicken mot solen. Det kan låta som en banal rekommendation för vissa och helt obefogad för andra, men anledningen är enkel. Att rikta blicken mot solen under en lång tid kan orsaka skador på näthinnan och detsamma gäller i fallet med en solförmörkelse.

Av denna anledning är det viktigt att använda speciella solförmörkelseglasögon, designade för att blockera skadligt solljus och låta oss se showen på ett säkert sätt. Detta är inga enkla vanliga solglasögon - som absolut bör undvikas - utan de har speciella glas med solfilter som minskar den mängd ljus som når ögat.

Det faktum att de linser som är lämpliga för att observera en solförmörkelse vanligtvis är monterade på en kartonstruktur bör inte leda till en misstanke om dålig kvalitet på föremålet: eftersom linserna förmodligen kommer att användas sporadiskt leder till att man inte investerar i en bågresistent. Många människor improviserar solförmörkelseglasögon genom att överlappa flera par solglasögon: men inte heller det är lämpligt. Specifika linser för ändamålet är de enda att använda.

Alternativt kan man använda skyddsvisir för svetsning, men dessa måste ha minst skydd 20.

Ur denna synvinkel är det viktigt att se till att solförmörkelseglasögonen är ISO 12312-2-certifierade och uppfyller internationella säkerhetsstandarder. När man väl har valt rätt linser kommer det att vara möjligt att bevittna ett otroligt spektakel som en total solförmörkelse. Med hoppet om att nästa kommer att synas i andra delar av världen.

Advertisement