Är det även viktigt att borsta tungan utöver tänderna? Här är vad tandläkare säger

av Titti Carlberg

19 Februari 2024

Är det även viktigt att borsta tungan utöver tänderna? Här är vad tandläkare säger
Advertisement

Vi vet hur viktigt det är att borsta tänderna genom att följa en adekvat daglig rutin, men ingår även borstning av tungan i vår munhygien eller inte? Här är vad tandläkare säger.

Advertisement

Munhygien, hur och när?

Munhygien, hur och när?

Freepik

God munhygien inkluderar först och främst tandvård: att använda tandborsten för att få bort bakterier och plack skyddar oss från att få hål i tänderna och från tandköttsinflammation.
Enligt tandläkare är det idealiskt att borsta tänderna morgon och kväll i cirka 2 minuter, och använda tandtråd eller interdentalborste för att få bort matrester och annat som fastnar i springorna mellan tänderna. Men det är också många som undrar om det inte är nödvändigt att också lägga tid på att rengöra tungan också under denna process.

Faktum är att munhålan består inte bara av tänder så det är korrekt att undra om tungan ska ingå i den dagliga munvårdsrutinen och framför allt på vilket sätt.
Så vad säger tandläkare? Tungan är kroppens "receptionist" och spelar en nyckelroll i immunförsvaret: bakterierna som samlas på dess yta kan faktiskt spridas till andra delar i organismen.

Advertisement

Det är viktigt att också rengöra tungan

Det är viktigt att också rengöra tungan

Freepik

Enligt tandläkare är att borsta tänderna inte bara användbart, utan absolut nödvändigt: att hoppa över detta steg innebär att försumma en grundläggande aspekt av munhygienen. Varför? Tungan representerar en ganska stor del av vår mun och stora mängder bakterier samlas på dess yta som, om de inte elimineras, kan föröka sig och ge upphov till kolonier och potentiella munproblem. Bakterier tenderar specifikt att häcka i smaklökarna, för att sedan attackera tänderna och eventuellt orsaka tandköttssjukdomar, karies och dålig andedräkt.

När bakterierna kommer i kontakt med de syror som finns i livsmedel och drycker riskerar de att fräta på emaljen och om de samlas på tandköttskanten kan de på sikt leda till parodontit och orala infektioner. Att fokusera på att rengöra tungan kommer att minska närvaron av bakterierna, vilket också hjälper till att lösa problem med dålig andedräkt.

Faktum är att det är ganska lätt att hålla tungan ren, så länge man följer en korrekt munhygienrutin: att bara använda munvatten är inte tillräckligt, men är nödvändigt för att slutföra munrengöringsprocessen för att eliminera eventuellla kvarvarande bakterier.

Rengöring av tungan: hur?

Rengöring av tungan: hur?

Freepik

Precis som med tänderna räcker det med att rengöra tungan två gånger om dagen, särskilt på kvällen för att undvika en överdriven ansamling under natten. Förutom dålig munhygien kan bakterier också samlas på tungan på grund av rökning, medicinering eller uttorkning som orsakar muntorrhet, vilket resulterar i dålig lukt (av denna anledning är det viktigt att dricka mycket vatten). Att ta hand om rengöring av tungan skyddar inte bara mot dålig andedräkt och eventuella infektioner: att befria smaklökarna från närvaron av bakterier innebär också att man uppfattar matens smak bättre och främjar produktionen av saliv, vilket bidrar till en bra matsmältning.

Om du väljer att använda en tandborste (vissa kommer även med tungrengöring på undersidan), applicera en liten mängd tandkräm och börja borsta från botten av tungan och utåt, tryck lätt och arbeta dig fram och tillbaka. Skölj med ljummet vatten och munvatten. Om du istället föredrar att använda en tungskrapa, placera den längst in på tungan och dra den framåt, flytta den sedan åt alla riktningar för att vara säker på att du täcker alla delar. Avsluta alltid med att skölja.

Vid det här laget, titta på din tunga i spegeln: om dess färg är rosa och den ser fräsch ut, har du eliminerat den vita hinnan och återställt en god hygien.
Och du, brukar du rengöra din tunga eller hoppar du över det steget.

Advertisement