Varför älskar katter att ligga i kartonger?

av Titti Carlberg

26 Februari 2024

Varför älskar katter att ligga i kartonger?
Advertisement

Och nu är vi här igen: du har precis köpt något nytt och har för avsikt att packa upp, du tar bort plastomslaget, du har ryckt bort tejpen och äntligen håller du ditt nya köp i handen. Du hinner inte ens samla in skräpet innan du inser att din katt redan har placerat sig i kartongen som innehöll din produkt!

Detta är en klassiker: du spenderar dussintals och dussintals kronor på bäddar, kuddar och annat för att din älskade katt ska ha det bekvämt men den föredrar att lägga sig i en enkel kartong... men vad ligger bakom detta märkliga beteende? Du ska veta att det finns inget självklart och många vetenskapliga studier har genomförts för att få ett svar på denna fråga.

Advertisement

Katter och deras bisarra förhållande till kartonger

Katter och deras bisarra förhållande till kartonger

Mr.TinMD/Flickr

De är inte direkt mjuka, ibland är de dessutom för små för katten, ändå gör den allt för att få plats i kartongen. Det är helt enkelt ett faktum: om du lämnar en kartong liggande kommer din katt omedelbart gå in i den för att gömma sig. Så vad är förklaringen till detta beteende?

Först och främst är det obestridligt att alla kattdjur är extremt nyfikna av sig och detta spelar en viktig roll i frågan: en nyhet - oavsett vilken - lockar katter. Dessutom är den begränsade miljön i en kartong idealisk för dessa varelser: deras ursprungliga instinkt säger åt dem att alltid vara på alerten för möjliga rovdjur (även om det inte finns några) och en kartong, om du tänker efter, erbjuder katten allt den behöver.

Först och främst skydd: väl i kartongen har den en täckt omkrets som tyder på att den inte kan attackeras från någon sida, inte utan att de märker det. Ibland representerar kartongerna, när de förblir halvt stängda, det perfekta gömstället för en katt: när den känner att det inte bara finns väggar runt den, utan även ovanför huvudet, tror den att den är helt skyddad och därför i säkerhet. Och det är inte allt.

Advertisement

En kartong, vilken passion!

En kartong, vilken passion!

Curioctopus

Kartonger, särskilt de som skickas eller tas emot som paket, har en annan extremt intressant faktor för katter: konsistensen! Det stämmer, detta är ytterligare ett element som gör kartonger så attraktiva, ibland bokstavligen...

Den "mjuka" kartongen är idealisk för att vässa klorna och tugga på, därför är det en utmärkt leksak för dem. Kort sagt, för en katt är det samma sak som nytta med nöje. Men intryck, idéer och förnimmelser är en sak och etablerade fakta en annan: vetenskapen har studerat detta "fenomen", så låt oss se en studie som utfördes just för att undersöka denna märkliga aspekt.

Studien om katters intresse för kartonger

Studien om katters intresse för kartonger

Arina Krasnikova/Pexels

Forskare från Utrecht University, Nederländerna genomförde ett intressant experiment för att belysa katters konstiga intresse för kartonger. De bestämde sig sedan för att observera 19 katter på ett holländskt skyddshem för djur och bestämde - slumpmässigt - vilka de skulle erbjuda varsin kartong.

10 katter fick varsin kartong och de resterande 9 lämnades utan: från detta började forskarna studera de möjliga reaktionerna hos djuren. Efter 14 dagars noggrant studerande drog forskarna sina slutsatser: de katter som hade fått varsin kartong rapporterade en minskning av stress (övervakad med Kessler och Turner Cat-Stress) och hade därför bättre kunnat anpassa sig till miljön på djurhemmet. Efter bara 3-4 dagar hade djuren blivit mer bekanta med kartongerna och verkade därför känna sig säkrare.

Detta beteende är därför en bra strategi som katter kan anta för att lindra stress. Men vad är ursprunget till det? En av de mest rimliga hypoteserna verkar vara den som associerar den säkerhet som kartonger ger när en katt bara var en kattunge och på något sätt var omgiven, "tillsammans" med sin mamma och de andra kattungarna.

En kartong erbjuder därför katten både material för att ha roligt och miljöberikande men framförallt - inte mindre viktigt - en känsla av skydd och trygghet: kattägare nu har du den perfekta ursäkten för att shoppa!

Source:

Techtimes

Advertisement