Om du borstar tänderna direkt efter att du har ätit är det enligt tandläkare det värsta du kan göra

av Titti Carlberg

14 Februari 2024

Om du borstar tänderna direkt efter att du har ätit är det enligt tandläkare det värsta du kan göra
Advertisement

Vi vet alla hur viktigt det är med tandhygien. Munnen utsätts för väldigt många yttre "attacker" och "dolda" ämnen i livsmedel och drycker som kan skada emaljen. Dessa kan noggrant förebyggas genom att borsta tänderna. 

Men vilket är bästa sättet att hålla sina tänder i utmärkt hälsa? Låt oss tillsammans ta reda på hur och hur ofta de ska borstas för optimalt resultat och vad man absolut inte ska göra.

Hur bildas plack på tänderna?

Hur bildas plack på tänderna?

Pexels

Plack som bildas på tänderna är en irriterande patina som, genom att lägga sig på ytan, påverkar emaljens välbefinnande, vilket gynnar spridningen av bakterier och tandsten. När vi äter och dricker är det normalt att de ämnen som finns i maten "angriper" våra tänders välbefinnande. Dessa utsätts för verkan av syror som korroderar den naturliga emaljen dag efter dag.

Bristen på emalj gör att bakterier kan påverka tandhälsan, gynna karies och andra problem, såsom tandsten, som inte heller är särskilt trevligt i munnen.

Lösningen för att förhindra detta, förutom regelbunden kontroll hos tandläkare, är att borsta och vårda tänderna på ett perfekt sätt. Men hur ofta ska man borsta tänderna under dagen och hur ska man borsta dem?

Advertisement

Hur borstar man tänderna på ett korrekt sätt?

Hur borstar man tänderna på ett korrekt sätt?

Pexels

Många specialister inom branschen idag råder oss att först och främst vara noggran med att välja tandborste, så att man har rätt borst för den känslighetsgrad tänderna har och rätt tandkräm. Efter noggranna kontroller bör ens tandläkare kunna ge oss råd om de bästa. Generellt sett finns det dock regler att följa för en korrekt tandhygien.

  • Hur ofta ska man borsta tänderna? Den fråga de flesta ställer sig är just denna: hur många gånger om dagen ska man borsta tänderna? Det finns ingen exakt siffra eftersom det beror mycket på ens vanor. Det viktiga skulle vara att borsta dem minst 2 gånger per dag. Och det är inte nödvändigt att göra det efter varje måltid om man sköter sina tänder kontinuerligt, men det är bra att göra det varje morgon och framför allt på kvällen innan man ska sova.
  • Tiden att borsta tänderna. Vi pratar ofta om hur länge vi ska borsta tänderna för en korrekt hygien. Vissa pratar om några sekunder och andra om minuter. Det idealiska är dock cirka 2 minuter. Under den tiden lyckas tandkrämen få effekt och eliminera alla skadliga rester. Under denna tid, kom ihåg att borsta tänderna uppifrån och ner, följ det naturliga avståndet för att inte skada tandköttet.
  • Användning av tandtråd. Tandborsten är viktig, men den kan inte eliminera alla rester, därför är det också viktigt att använda tandtråd för att nå de mest dolda platserna. Var dock försiktig och använd den på rätt sätt, för att inte skapa småsår i tandköttet.
  • Munvatten. Denna produkt är också väldigt viktig för hygienen men inte bara för att fräscha upp andedräkten, utan för att eliminera bakterier som ligger inbäddat i vår mun. Om vi inte är säkra på vilken vi ska använda är det bara att fråga tandläkaren.

Är det korrekt att borsta dem direkt efter maten?

Är det korrekt att borsta dem direkt efter maten?

Pexels

Det finns ytterligare en aspekt av grundläggande betydelse för tändernas välbefinnande, som många underskattar. Brukar du borsta dem direkt efter maten? Det är något vi alla har gjort minst en gång under livet med tanken att det är bättre att skydda sig direkt. Det är egentligen en skadlig vana, eftersom den riskerar att äventyra hälsan. Anledningen?

Vi nämnde att konsumtion av mat och dryck utsätter munnen för risker eftersom det är i dessa ögonblick som bakterier och syror träder i kraft och angriper den naturliga emaljen. Det är just i slutet av måltider som våra tänder är mest "sårbara" och ömtåliga, så det skulle vara kontraproduktivt att borsta dem direkt. Bättre att vänta med att ge den yttre delen en chans att återfå balansen.

Att borsta dem omedelbart skulle därför bara skada emaljen och gynna eventuella problem. Specialister rekommenderar att man väntar 10 till 30 minuter. Och om vi verkligen känner ett behov att skölja munnen kan vi göra det med rent vatten för att starta rengöringsfasen.

Andra små försiktighetsåtgärder...

Vi har nu sett alla huvudsteg som behövs för en korrekt tandvård och vad som absolut inte bör göras. Beroende på ens situation kan tandläkaren ge korrekta indikationer för att vara mer precis, men att följa dessa riktlinjer kommer att ge utmärkta resultat.

Att dricka mycket vatten, äta mat som inte är för sur eller söt och att undvika kolsyrade och söta drycker är också faktorer som hjälper oss att nå vårt mål. Om vi sköter och tar hand om munnen hemma, minskar besöken hos tandläkaren rejält. Och redan detta är en positiv faktor, eller hur?

Advertisement