Är det verkligen farligt att lämna sin smartphone på laddning under natten? Sanningen

av Titti Carlberg

16 Februari 2024

Är det verkligen farligt att lämna sin smartphone på laddning under natten? Sanningen
Advertisement

Det finns många tvivel om säkerheten med att ladda sin smartphone medan man sover och problemet handlar till stor del om batteriet. Men hur mycket sanning finns det i de möjliga farorna med denna vana?

Advertisement

Att ladda sin smartphone på natten, ja eller nej?

Att ladda sin smartphone på natten, ja eller nej?

Freepik

Batteriladdaren har blivit ett viktigt och oumbärligt verktyg i en alltmer digital tidsålder:det är inte bara mobiltelefonens batteri som behöver laddas utan också datans, surfplattans, de trådlösa hörlurarna och alla andra elekroniska enheter som vi använder. Hur som helst så finns det en aura av förvirring, som har svävat i luften under de senaste åren, vilket gäller det att ladda vår oumbärliga smartphone på natten, vilket enligt många skulle vara olämpligt. Men är det verkligen det? Vi kan ju koppla in laddaren under dagen när batteriet är lågt och koppla ur den när det når 100%, vilket vi dock inte kan göra på natten: vi kan ju inte sätta väckarklockan på väckning för att koppla ur den, en sak vi lika gärna kan göra när vi vaknar på morgonen.

Detta ger naturligtvis upphov till många tvivel och frågor, allt från oro för både personlig och enhetens säkerhet. Om man laddar mobiltelefonens batteri under natten utsätts den för högre laddning än nödvändigt, vilket vanligtvis varar runt en timme beroende på batteristatus. Kan detta skada den eller orsaka andra sorters problem? Det finns både motsatta och motstridiga åsikter om detta, men de flesta experter verkar vara överens om svaret.

Advertisement

Att ladda sin smartphone under natten: risk för batteriet?

Enligt experters åsikt är den senaste generationens mobiltelefoner tillräckligt avancerade för att förhindra överladdning. Faktum är att det inuti dem finns ytterligare skyddschip som, när litiumjonbatteriet når 100% avbryter laddningen. Detta är dock inte helt goda nyheter: genom att låta telefonen vara inkopplad under hela natten, efter att den har nått full laddning, börjar den sakta att minska och batteriet börjar arbeta för att på nytt nå 100%. Detta kan förkorta telefonens livslängd, så den idealiska lösningen skulle vara att välja ett smart uttag, som kan programmeras för automatisk avstängning.

Ett annat tips från experterna är att ta ur telefonen från sitt fodral när man laddar den på natten, eftersom underladdningarna kan producera värme. Om detta inte är möjligt, undvik att placera föremål eller andra enheter ovanpå telefonen som laddas, låt den "andas" så att du inte riskerar att den överhettas och skadar batteriet. Den främsta rädslan rör i själva verket risken för överhettning och därmed att den fattar eld, vilket är lätt hänt vid överhettning. Genom att följa nödvändiga försiktighetsåtgärder är det väldigt sällsynt att detta inträffar: utöver allvarliga fabriksproblem, som vi inte kan vara medvetna om, är det osannolikt att detta inträffar. Vissa rekommenderar att man placerar mobiltelefonen på ett metallstöd, vilket kan hjälpa att skingra värmen och undvika obehagliga konsekvenser. I vilket fall som helst, kom alltid ihåg att batterier oundvikligen tar slut med tiden och vid en viss tidpunkt, trots försiktighetsåtgärderna för att bevara dem, kommer de att behövas bytas ut: om de är integrerade måste man byta ut hela mobiltelefonen.

Försiktighetsåtgärder för att ladda sin smartphone under natten

Försiktighetsåtgärder för att ladda sin smartphone under natten

Pexels

En populär idé är att telefonen måste hållas kall, väldigt kall för att skydda batteriet. Detta är fel: litiumjonbatterier tål inte extrema temperaturer, varken åt ena eller andra hållet, så en kall telefon på laddning under natten kommer bara att förkorta livslängden på batteriet och alla andra interna komponenter i mobiltelefonen. Samma sak kommer naturligtvis att hända när man lämnar telefonen under den heta solen eller i miljöer med temperaturer på 35°. Så ladda inte när det är för varmt eller för kallt.

Och när det handlar om batteriladdaren under nattlig laddning? Det är viktigt att den är certifierad, men inte nödvändigtvis av smartphonetillverkaren själv, tvärtemot vad många kanske tror. En universalkabel fungerar utmärkt och stöds av de flesta sista generationens mobiltelefoner, så länge den inte är av dålig kvalitet. Vi kan nu gissa oss till din nästa fråga: men om batteriet inte är urladdat innan jag ska sova, kan jag sätta den på laddning ändå? Även i detta fall är tanken att inte ladda telefonen förrän den är helt urladdad, tvärtom: det är alltid bättre att inte låta batteriet laddas ur helt, man bör förhindra att det når 0%, eftersom moderna litiumjonbatterier tar slits ut snabbare än väntat. Så om batteriet är på 40% är det bara att koppla in laddaren och sedan gå till sängs. För att batteriet ska hålla längre är det idealiskt att ha det på mellan 30% till 80%.

Brukar du ladda din smartphone under natten eller försöker du undvika det?

Advertisement