Varför är det en tradition att äta popcorn när man är på bio?

av Titti Carlberg

09 Februari 2024

Varför är det en tradition att äta popcorn när man är på bio?
Advertisement

Så fort man kliver in på en biograf finns det något i luften som identifierar platsen. Det handlar inte om affischer på nysläppta filmer, eller pratet från folk som köar för att gå in i filmsalen, utan doften av nypoppade popcorn. Det är en självklarhet att man ska äta popcorn på bio, men var kommer denna tradition ifrån? I den här artikeln kommer vi att se varför vi äter popcorn på bio och hur det har blivit en integrerad del av denna upplevelse.

Advertisement

Popcorn finns på bio... men var kommer det ifrån?

Popcorn finns på bio... men var kommer det ifrån?

Pexels

Popcornens historia fick sin början för 7.000 år sedan, när man började med majsodling i Centralamerika. I synnerhet Everta, en av de första majssorterna, har blivit det perfekta valet för popcorn, tack vare dess höga koncentration av stärkelse och resistens. Faktum är att, som bekant, när majskorna utsätts för värme exploderar de, vilket skapar popcornen som vi är vana vid att äta på bio idag. Och inte bara.

Vägen som förde popcorn till bio är dock inte så kort eller direkt som vi kanske tror. Först måste vi gå tillbaka i tiden några århundraden. Enligt vissa uppgifter var det valjägare som tog med de första majsplantorna till USA från Sydamerika. Redan 1848 fanns ordet "popcorn" med i Dictionary of Americanisms, ett tecken på att konsumtionen hade blivit utbredd. Man skulle därför kunna tro att eftersom det var så uppskattat av amerikaner hade popcorn spridits på teatrar och biografer redan på 1800-talet. Inget kan vara mer fel.

Advertisement

Födelsen av ett vinnande par: bio och popcorn

Födelsen av ett vinnande par: bio och popcorn

Pexels

Så, från början var popcorn snacks som folk åt på mässor eller på cirkus. I slutet av 1800-talet gjorde popcorn ett stort kvalitetssprång och blev huvudvalet på dessa mötesplatser. Dessutom är deras karaktäristiska doft, den vi känner när vi går in på en biograf, ett perfekt marknadsföringsverktyg som för människor närmare utan någon som helst ansträngning. Och hur är det för biograferna?

I början var biografer bara för kultiverade och välbärgade människor, för vilka det var förbjudet att äta popcorn. Detta förändrades dock 1927, tack vare ljudets införande och 1929, med den stora depressionen som gjorde film till en av de mest utbredda formerna av underhållning. Det tog sedan bara ett par år, kryddat av biografernas förvandling till populära mötesplatser att göra popcorn till en oskiljaktig del av upplevelsen. En roll det spelar än idag.

Popcorn på bio idag: har det fortfarande en betydelse?

Popcorn på bio idag: har det fortfarande en betydelse?

Freepik

Trots förändringar på filmmarknaden under åren förblir popcorn en viktig del av bioupplevelsen. Naturligtvis är det inte billigt, en aspekt som delas med biljettpriset för att se en film, men man kan inte avstå från popcorn. Detta snacks utgör en betydande inkomstkälla för biografer, tack vare en låg produktionskostnad och en hög vinstmarginal. Så allt är okej, då? Nja, inte riktigt, eftersom popcorn inte är ett idealiskt exempel på "hälsosam kost", och många skulle vilja ersätta det med något annat.

En förändring kommer säkert, förr eller senare, men i nuläget verkar det osannolikt: oavsett valet av de många biograferna runt om i världen kommer popcorn inte att försvinna från dem så lätt. Faktum är att det representerar en ekonomisk resurs för biografägarna, ett oumbärligt snacks för allmänheten, en doft som bara lukten av den får dig att tänka på det magiska ordet: "bio".

Advertisement