Enligt en studie kan ugglor vrida huvudet helt och inte bara 270°

av Titti Carlberg

10 Februari 2024

Enligt en studie kan ugglor vrida huvudet helt och inte bara 270°
Advertisement

Ugglor är extremt fascinerande varelser. Nattens väktare och skräckinjagande rovdjur, men de är också kända för en annan unik egenskap: de kan vrida sitt huvud upp till 270°, nästan ett helt varv. Vissa forskare har dock upptäckt att detta inte stämmer riktigt. Låt oss tillsammans ta reda på hur ugglor lyckas vrid huvudet nästan ett helt varv, och varför de inte når 360°

Hur vrider ugglor sitt huvud?

Hur vrider ugglor sitt huvud?

Freepik

Ugglor är nattaktiva rovdjur, skräckinjagande rovfåglar som kan identifiera små byten på långt håll och fånga dem med en nästan kirurgisk precision. Förmågan att vrida huvudet 270° är en livsstil som har utgjort en framgångsrik evolutionär anpassning för jakt. Men hur vrider ugglorna på sitt huvud
En nyligen utförd studie publicerad i Journal of Morphology har försökt ge ett definitivt svar. Enligt forskare finns det i huvudsak tre sätt som gör att de kan vrida sina huvud:

  • först och främst, skyddet av artärerna inuti kotornas håligheter;
  • för det andra är blodkärlen tjockare och längre för att undvika för många deformationer;
  • slutligen en breddning av artärerna nära hjärnan, vilket säkerställer ett konstant flöde till hjärnan.

Dessa tre anpassningar har i huvudsak gjort det möjligt för ugglor att utveckla förmågan att vrida sina huvuden upp till 270°. Det är nästan en hel vridning, en omöjlighet för andra djurarter. Men det är inte allt.

Advertisement

Ugglor ska kunna vrida huvudet helt

Ugglor ska kunna vrida huvudet helt

Pexels

Studien utförd av Aleksandra Panyutina och Alexander Kuznetsov tar forskningen ett steg längre in i hur flexibla ugglors halsar är. Med hjälp av datoraxiell tomografi och avancerade avbildningstekniker undersökte de två forskarna noggrant den anatomiska strukturen hos ugglor. Med verkligt överraskande resultat.

Faktum är att för att kunna vrida på huvudet 270°, förlitar sig ugglor inte bara inte bara på flexibiliteten i sina leder och, som vi har sett, sina blodkärl. Utöver detta vrider de också ryggraden, vilket gör att den ser ut som en spiraltrappa.

Trots ryggradens rörelse verkar det inte finnas några speciella strukturella skador på ben, ligament och muskler i nacken. Dessutom, enligt de två forskarna, är ugglor tekniskt sett kapabla att vrida sina huvuden 360°. De gör det dock inte, men de skulle kunna. 

Komplikationer i forskningen: försöken med en helvridning

Komplikationer i forskningen: försöken med en helvridning

Pexels

Som ofta händer inom vetenskapen dyker det alltid upp minst en ny fråga för varje definitivt svar. Vad ligger till grund för denna vridning av ryggraden?Hur är det möjligt att det inte finns några strukturella skador på ugglans leder? Vilket är förhållandet mellan ugglor, deras livsmiljö och den speciella ekologin hos dessa rovfåglar? Endast tid och annan vetenskaplig forskning kommer att kunna svara på dessa frågor.

För tillfället är tanken att en uggla är tekniskt sett kapabel till att göra en helvridning av huvudet. För vissa skulle en helvridning sluta med att nerverna i skallen kan skadas, medan för andra är tanken inte alls så osannolik som man kan tro. Under tiden fortsätter ugglor att existera, jaga och bebo våra skogar. Och med lite tålamod i vetenskapliga debatter, att vrida sina huvuden i 270°.

Source:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmor.21669

Image preview: Screenshot Youtube @naturepbs

Advertisement