Är det sant att vissa människor är fotogen och andra inte? Sanningen om denna märkliga egenskap

av Titti Carlberg

09 Februari 2024

Är det sant att vissa människor är fotogen och andra inte? Sanningen om denna märkliga egenskap
Advertisement

Vad innebär det att vara fotogen och varför tror vissa att de är det, medan andra istället tycker att de inte är det? Är det verklighet eller är det fantasi? Låt oss försöka förstå detta märkliga fenomen lite bättre.

Betyder det att man är snygg om man är fotogen?

Betyder det att man är snygg om man är fotogen?

Pexels

Vad innebär det att vara fotogen? Definitionen av denna term återspeglas i att kunna framstå med ett märkbart utseende på ett fotografi. Hur mycket har det att göra med att man är "snygg" eller "ful"? I verkligheten, inte mycket: om det är sant att estetiskt tilltalande människor har en större chans att se bra ut på foto, är det lika sant att ett ansikte som inte perfekt återspeglar skönhetsnormerna fortfarande kan vara mer intressant i fotografering, vilket visar karaktär och värderas trots brister.

Vi har alla, åtminstone en gång, slängt ett fotografi eller en selfie och tänkt "jag är inte fotogen!". Detta beror på att bilden vi ser reflekteras i spegeln eller den uppfattning vi har av oss själva inte verkar motsvara resultatet av fotografiet som vi tycker inte gör oss rättvisa. Naturligtvis kan ett fotografi inte representera vårt verkliga fysiska utseende, eftersom flera variabler spelar in: uttryck, utseende, pose och så vidare är alla föränderliga faktorer som inte alltid är desamma. Ett foto samlar det vi visar i det givna ögonblicket och visar ibland ett tillfredsställande resultat och ibland ett otillfredsställande. Men vad är det som fastställer det?

Advertisement

Finns det verkligen människor som är mer fotogen än andra?

Finns det verkligen människor som är mer fotogen än andra?

Pexels

Det finns inte många som klassas som "vackra" eller raka motsatsen, men alla de som ockuperar de olika centrala stegen kan verka mindre fotogena. Det är dock viktigt att tänka på att fotografier inte visar verkligheten och vårt sinne är designat för att se annorlunda och lite förskjutna ut på statiska bilder jämfört med de rörliga vi ser live. Den direkta konsekvensen är att fotografier verkar mer hänsynslösa för oss, eftersom de tenderar att betona - och inte lite - bristerna och defekterna.

Men det är nödvändigt att ta hänsyn, som nämnts, till många faktorer som kan göra ett fotografi bättre eller sämre: den valda vinkeln och kamerans avstånd kan förstora eller förvränga ansiktsdragen, precis som ett spontant uttryck kan förevigas effektivt eller kasseras utan ånger. Vid närmare eftertanke, hur många gånger har vi sett en foto på någon vi känner och tänkt "det ser inte ut som hon"? Det beror på att det finns många element som kan avgöra resultatet på ett fotografi. Utöver detta, finns det verkligen människor som är mer fotogena än andra? Det verkar faktiskt vara så och anledningen ligger i det faktum att vissa anatomiska egenskaper uppskattas mer av kameran än andra.

Här är en förklaring till varför vissa ser bättre ut på foton och hur man blir fotogenisk

Här är en förklaring till varför vissa ser bättre ut på foton och hur man blir fotogenisk

Freepik

Enligt expertfotografer ser till exempel personer med kantiga ansiktsdrag bättre ut på foton eftersom ljuset träffar dessa aspekter bättre, som en fyrkantig käke, accentuerade kindben eller välvda ögonbryn, som verkar "lyfta" ansiktet. Detta har i och för sig lite med skönhet att göra, men mycket med förmågan att vara fotogen. Naturligtvis är detta inte en universell regel och många människor med mjukare ansiktsdrag kan vara fotogena, speciellt om de ramas in på rätt sätt.

Men inte bara: det finns också något som kallas "det gyllene snittet", som upptäcktes under renässansen i Europa och användes till en början inom arkitekturområdet innan det fördes vidare till konst och matematik. Idag används det också till att fastställa om ett ansikte är fotogent genom att observera dess struktur: det mäter avståndet mellan vissa delar av ansiktet genom att separera dem från varandra, vilket svarar på axiomet enligt vilket ett idealiskt ansikte måste vara en och en halv gång längre än det är brett.

Finns det knep och metoder för att bli mer fotogen? Genom att öva på att ta selfie kan man få bättre och bättre resultat efter hand och även lära sig att undvika misstag. Som? Genom att titta på sina selfie, lägga märke till det som kan verka märkbart och vad som inte är det, värdesätta det man gillar och försöka dölja det man inte gillar varken mer eller mindre. Träna sedan i spegeln för att förstå hur ljuset träffar ansiktet och vilka vinklar som är bäst. För ett mer spontant och naturligt resultat, slappna av i axlarna, undvik att posera och håll tungan bakom tänderna, för att inte le överdrivet. Be slutligen en objektiv person att ge dig sin åsikt: även om du kanske är nöjd med resultatet, behöver det inte betyda att det är bra!

Anser du dig vara en fotogenisk person eller inte?

Advertisement