Februari, årets kortaste månad: varför har den färre dagar än de andra månaderna?

av Titti Carlberg

08 Februari 2024

Februari, årets kortaste månad: varför har den färre dagar än de andra månaderna?
Advertisement

Februari är den mest speciella månaden på hela året, den sticker ut från de andra på grund av sin varaktighet: men vad har den fått sitt namn ifrån och varför har den bara 28 dagar, exklusive skottåret? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Februari, ursprunget till namnet

Februari, ursprunget till namnet

Freepik

Februari är den mest romantiska och ofta den kyligaste månaden på året: i mitten på månaden, den 14:e är det Alla Hjärtans Dag, de älskades högtid, och den förbereder oss för vårens stora återkomst, efter de sista frostperioderna i mars. Kort sagt, februari är en speciell månad på alla sätt, mellan vintern och återkomsten av färger, med choklad och röda rosor för att värma upp den fortfarande kyliga luften. Dessutom, under det trede decenniet svarar den på Fiskarnas stjärntecken, den mest romantiska och drömska i zodiaken, som följer Vattumannens. Men få människor vet varför, till skillnad från de andra månaderna, som varar i 30 eller 31 dagar, har den bara 28 eller 29, beroende på skottår, och varför den kallas just för februari.

Låt oss börja med dess namn: först och främst måste det sägas att i den ursprungliga romerska kalendern, på 304 dagar ingick inte februari. Det var bara 10 månader, från mars, namngiven för att hedra guden Mars. Faktum är att det var Numa Pompilius, den andre kungen av Rom, som utökade kalendern 731 f.Kr., han beslutade att lägga till januari och februari till slutet av året för att anpassa kalendern till Jordens faktiska omloppsbana och måncykeln. Om det är många av årets månader som har fått sitt namn efter romerska gudomligheter, representerar februari ett undantag: namnet kommer i själva verket från det latinska verbet "februare", vilket betyder att rena eller rätta till ett misstag. 

Under denna period av året ägde många reningsritualer rum under en festival som kallades Februa, för att hedra gudinnan Febris, gudinnan för feber och helande, och Februs, den etruskiska guden för underjorden och förkylningsrelaterade sjukdomar. Det var dock Numa Pompilius som senare tillägnade februari till guden Februs. Till skillnad från de andra månaderna kommer namnet på gudomen därför från den rituella festivalen och inte tvärtom.

Advertisement

Varför har februari bara 28 dagar? Vidskepelsen för jämna tal

Varför har februari bara 28 dagar? Vidskepelsen för jämna tal

Pexels

Men varför är det traditionellt sett bara 28 dagar i februari? När den andre kungen av Rom lade till januari och februari i kalendern hade båda månaderna denna korta längd. Janari vann sedan fler dagar, även om orsakerna till det inte är helt kända. På den tiden började året med mars månad, vilket vi nämnde tidigare, varav den första dagen representerade nyårsafton. Först 153 f.Kr., flyttades denna årsdag fram till 1 januari. Anledningarna till att februari är den enda månaden som är kort bottnar i matematiska skäl, men inte bara: de flesta av anledningarna är kopplade till vidskepelse.

Så, före Numa Pompilius tid, var året bara 10 månader, och med tanke på det gamla romerska samhällets jordbrukskaraktär hade detta en liten betydelse: vintern övervägdes inte. När kungen bestämde sig för att ändra saker, stötte han på ett "problem": jämna tal ansågs innebära otur, så Pompilius bestämde sig för att subtrahera en dag från alla jämna månader och på så sätt se till att de alla bestod av 29 eller 31 dagar. Med detta system blev året dock totalt 354 dagar, motsvarande månåret, men ett nytt problem uppstod: 354 är ett jämnt tal.

Vid det laget bestämde han sig för att hans månkalender skulle vara 355 dagar, udda och praktiskt. Här tog dock matematiken över: för att få ett år på 355 dagar måste en av månaderna, oundvikligen, ha ett jämnt antal dagar. En av de matematiska reglerna föreskriver faktiskt att genom att lägga till ett jämnt tal till ett udda, har man alltid ett udda resultat. Numa Pompilius hade alltså inget annat val än att minska februari månad till 28 dagar. Men varför var detta öde förutbestämt för februari? Anledningen beror förmodligen på ritualerna för rening av själar, vilket gjorde att en tråkig månad snabbt skulle vara över.

Historien om februari och tillkomsten av den gregorianska kalendern

Historien om februari och tillkomsten av den gregorianska kalendern

Freepik

Ett nytt hinder uppstod dock: eftersom det tar ungefär 356 dagar och sex timmar för Jorden att kretsa runt solen, motsvarade de 355 dagarna inte årstiderna och risken var att de skulle riktas fel. Således förkortades februari ytterligare med fyra dagar och en ny skottårsmånad på 27 dagar, Mercedonius, skapades mellan februari och mars, att läggas till om det blev nödvändigt för att året skulle få 377 eller 378 dagar. Men de ansvariga prästerna lät året gå genom att glömma lägga till Mercedonius, vilket ledde till ytterligare förvirring. 

Det var den julianska kalendern, tillägnad Julius Caesar som skapades 45 f.Kr., som skapade 365-dagarsåret, men ingen av de 10 extra dagarna lades till i februari, som obönhörligen blev årets kortaste månad.

För att kalendern skulle bli korrekt var lösningen att lägga till en extra dag vart fjärde år, men detta ledde till en tiodagars felställning under första hälften av 1500-talet. Vid denna tidpunkt, 1582, introducerades den gregorianska kalendern, för att hedra påven Gregorius XIII, som vi fortfarande använder idag: detta föreskriver att inget sekulärt år kan vara ett skottår, om det inte är perfekt delbart med 400, för att undvika samma problem som den julianska kalendern. 

Så hur är det med de extra 10 dagarna som lades till i den julianska kalendern? De togs bort 1582, man hoppade helt enkelt bara över dem: från den 4 februari flyttade de, till exempel, direkt till den 14 och problemet var löst. 

Kände du redan till historien om februari månad?

Advertisement