En symfoniorkester spelar inför tusentals höns: anledningen är "vetenskapligt" bevisad

av Titti Carlberg

04 Februari 2024

En symfoniorkester spelar inför tusentals höns: anledningen är "vetenskapligt" bevisad
Advertisement

Det sägs ofta att musik är ett universellt språk och att det därför talar till alla. New Zealand Symphony Orchestra måste ha tagit detta uttalande bokstavligt och tack vare samarbete med en lantgård spelade de ett stycke framför tusentals höns. Låt oss se varför.

En symfoniorkester spelar en ad hoc-komposition framför tusentals höns

Förberedelserna är alltid desamma. Varje medlem i orkestern klär sig elegant och tar sitt instrument för att stämma det. Vid ett visst tillfälle visar en skylt att konserten kan börja. Men det finns ingen publik: eller rättare sagt, publiken består av tusentals nyfikna höns. Det handlar om ett experiment som bygger på tanken att musik är bra för alla, även för lantbruksdjur, så länge det finns ett samarbete mellan orkestern och uppfödningen av frigående höns. Musikerna framförde sedan originalkompositionen Chook Symphoni No 1, ett stycke skapat speciellt för fåglar. Barockinfluenserna följdes av mer samtida och pupulära toner, bland frigående höns som vi är säkra på att de uppskattade.

Advertisement

Musik för höns: vad säger vetenskapen?

Musik för höns: vad säger vetenskapen?

New Zealand Symphony Orchestra/Youtube

Att djur kan reagera positivt på musik, med lätt humor, är numera känt särskilt inom forskarvälden. En studie från 2021 analyserade effekterna av musik på lantbruksdjur:

Barockmusik, med ett tempo på 60 slag per minut, förbättrar betydelsen för memorering och inlärning, tack vare aktiveringen av både höger och vänster hjärnhalva.

Och det var just den speciella känsligheten för barocken som drev Hamish Oliver, kompositör av Chook Symphony No 1, att inspireras av barockmästare som Bach. Verket behövdes kännas autentiskt men lekfullt, med direkta referenser till lantbruksvärlden och ha en lugnande effekt på frigående höns. De senare har till exempel visat att de inte uppskattar alltför höga ljud.

Ett framgångsrikt musikaliskt experiment

New Zealand Symphony Orchestra definerade själv detta musikaliska experiment som en unik världsnyhet. Och den är unik, eftersom det inte finns några prejudikat för en symfoniorkesterkonsert framförd specifikt för höns. Orkesterledaren och gårdens ägare sa att de var nöjda med alla faserna av experimentet, från komposition till framförande inför en exceptionell publik. Och man kan även säga att Chook Symphony No 1 verkligen "pratade" med fåglarna som närmade sig hastigt så fort musiken ljöd. Nu vet vi inte om de frigående hönsen hade det lika trevligt som människor brukar ha, men vi hoppas att de åtminstone slappnade av och lyssnade på musiken. Som dessutom har komponerats speciellt för dem. 

Advertisement