Australien, en parkering med "revolutionerande" ränder fotograferad: nu vill alla att det finns överallt

av Titti Carlberg

05 Februari 2024

Australien, en parkering med "revolutionerande" ränder fotograferad: nu vill alla att det finns överallt
Advertisement

I en tid då städerna blir alltmer överfulla av bilar är frågan om parkeringsplatser av grundläggande betydelse. Att hitta en plats för bilen är inte alltid en lätt sak, och ibland hittar man aldrig någon. Det finns dessutom bilister som tenderar att parkera fordonet där de råkar befinna sig, utan att respektera skiljelinjer, vägmarkeringar och sunt förnuft. En lösning från Australien kan dock hjälpa till att lösa detta problem. Låt oss se vad det handlar om.

Ett nytt förslag till parkering , direkt från Australien

Ett nytt förslag till parkering , direkt från Australien

Shane Smith/Facebook

Det finns ingen stormarknad eller köpcenter som inte har en tillhörande parkering, ofta på en enormt stor yta. Men med så många utrymmen verkar det alltid som att många bilförare inte bryr sig om att de orsakar olägenheter när de parkerar sin bil. Av denna anledning har en parkeringsplats i Glebe Hills, Tasmanien, tagit till ett annat tillvägagångsätt. Istället för att separera utrymmena med en vit linje finns det nu smala rektangulära rutor mellan varje plats. Som ett resultat blir det mer naturligt att parkera inom dessa gränser och lämna mer plats för andra bilar. Enkelt, och potentiellt revolutionerande. Visst, det blir färre utrymmen att parkera på, men fördelarna att ta sig till och från parkeringen är obestridliga.

Advertisement

"En underbar idé" och flera andra kommentarer : en innovativ lösning?

"En underbar idé" och flera andra kommentarer : en innovativ lösning?

Shane Smith/Facebook

En medlem i Facebookgruppen Tasmania Parking Fails delade denna upplevelse. Om gruppen vanligtvis är dedikerad till att avslöja problem, fel och negativa upplevelser, ville i det här fallet inläggets författare dela med sig av lite hopp om parkeringsproblemet. Och de som har kommenterat verkar vara överens. En webbanvändare anser till exempel att de avlånga rutorna som skiljer bilarna åt är "en underbar idé". För en annan istället kanske det inte finns så många utrymmen för bilar. Självklart skulle han mäta avståndet mellan markeringarna, men även om han missade en bit skulle det vara värt det. Slutligen var det en kommentar som för människor tillbaka till verkligheten:

Det är sant, den här parkeringsplatsen verkar idiotsäker, men jag kan försäkra er att den inte är det. Jag önskar att jag hade bilder här på alla de bilister som parkerar utan att vara uppmärksamma, nästan med flit.

Parkering eller hållbar mobilitet: en nödvändig balans

Parkering eller hållbar mobilitet: en nödvändig balans

Pexels

När man nämner parkering slutar det alltid med att man pratar om rörlighet. Å andra sidan är bilar och parkeringsplatser två sidor av samma mynt: där det finns bilar måste det också finnas parkeringsplatser, med ofantliga ytor avsedda för ändamålet. Och lite eller inget för andra aktiviteter. Av denna anledning är det viktigt att överväga den rätta balansen mellan parkeringsplats och hållbar mobilitet. Med god planering skulle de två koncepten till och med kunna komplettera varandra.

Å ena sidan kan därför parkeringsplatser som den man ser i Tasmanien göra livet för bilister lättare. Å andra sidan skulle en bra positionering och uppdaterade tjänster också kunna hjälpa den som vill lämna bilen och istället resa med kollektivtrafiken, på ett mer hållbart sätt. Men, om en bil kan parkeras mellan två rektangulära rutor, kan vi förvänta oss fantastiska saker.

Advertisement