Forskare analyserar DNA från ett 10 tusen år gammalt "tuggummi": vad var det till för?

av Titti Carlberg

02 Februari 2024

Forskare analyserar DNA från ett 10 tusen år gammalt "tuggummi": vad var det till för?
Advertisement

Vanan att tugga tuggummi, eller liknande ämnen, är verkligen ingen modern trend, utan har sina rötter i vårt förhistoriska förflutna. Genom att studera antikens "chewing gum" på ett vetenskapligt sätt är det dock möjligt att få ännu mer information om livsstilen för tusentals år sedan. Det var detta som var syftet med en nyligen utförd forskning av harts som tuggats av våra förfäder, med överraskande resultat. Låt oss se vad de upptäckte.

Advertisement

Ett nästan 10 tusen år gammalt "tuggummi"

Ett nästan 10 tusen år gammalt "tuggummi"

Wilde Natur/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DE DEED

Vi befinner oss på ön Orust i Västra Götaland, Sverige, och för att vara exakt på den arkeologiska platsen Huseby Klev. Här har arkeologer hittat, tillsammans med stenredskap som yxor och pilspetsar, även björkharts som användes som "tuggummi". Ett nästan 10 tusen år gammalt chewing gum, tuggat av några ungdomar i ett syfte att använda hartsen som lim. Det internationella forskarteamet som studerade den arkeologiska platsen analyserade det DNA som fanns i denna harts, och med verkligt överraskande resultat. 

Faktum är att analysen avslöjade närvaron av växter och djur som hade ätits av individerna, såväl som ett tandproblem som är kompatibelt med parodontit.

Advertisement

Detta är vad forskarna hittade i det förhistoriska tuggummit

Detta är vad forskarna hittade i det förhistoriska tuggummit

Verner Alexandersen/Stokholm University

För att få information från vad som för våra ögon bara skulle vara en bit tuggat och härdat harts, vände sig forskarna till metagenomik. Detta är en teknik som låter dem analysera uppsättningen gener som finns i vissa prover. Experterna, ledda av Dr. Andrés Aravena och Dr. Emrah Kirdök, kunde därför rekonstruera livet för en grupp unga jägare-samlare, verksamma i Skandinavien för nästan 10 tusen år sedan. Professor Anders Götherström, projektledare säger:

Jag tycker att det är fantastiskt. Det finns andra väletablerade metoder för att förstå vilken näring och kost som relaterar till stenåldern, men här får vi veta att dessa ungdomar åt rådjur, öring och nötter för 9700 år sedan på Skandinaviens västkust, och att åtminstone en av dem hade tandproblem.

Kort sagt, oavsett om det var för att skapa lim eller för den enkla handlingen att tugga på någonting, hade förhistoriska ungdomar "tuggummi". Och det är tack vare dem som vi nu vet vad de åt och hur de mådde.

En förhistorisk vana: björktuggummi

En förhistorisk vana: björktuggummi

Tom Björklund/Facebook

"Tuggummit" som hittades i Sverige är inte det enda som går tillbaka till förhistorisk tid och inte heller det enda som finns i Skandinavien. Ett nästan 6 tusen år gammalt chewing gum, även det gjort av björkkåda, hittades i Danmark. I praktiken är det en vana som påverkat hela området och som har bestått över tid. Men det är inte allt: detta harts innehåller DNA för att möjliggöra rekonstruktionen av hela genomet hos människan som tuggade det.
Forskarna rekonstruerade sedan figuren av en tjej, med mörk hud och mörkt hår, men blå ögon, genetiskt mer kopplade till människorna som befolkade Belgien.
Precis som med Huseby Klev fann forskarteamet också mikrober som levde i tjejens mun, inklusive bakterier kopplade till tandköttssjukdomar.

Kort sagt, upptäckter som denna visar att det inte finns något sådant som ett "värdelöst" arkeologiskt fynd, utan att varje vittnesbörd är en skatt full med information. Tack vare bitar av kåda, tuggummi från förhistorisk tid vet vi nu vad våra förfäder åt och vilka tillstånd de led av. Ett riktigt fönster in i det förflutna, och till en vana som lever än idag.

Advertisement