Varför spelas det alltid bakgrundsmusik i butikerna?

av Titti Carlberg

31 Januari 2024

Varför spelas det alltid bakgrundsmusik i butikerna?
Advertisement

Butiker och stormarknader har alltid anammat olika marknadsföringstekniker för att få oss att handla mer. Några exempel är arrangemanget av produkterna på hyllorna, färgerna som används i de olika sektionerna, prissättningen... och bakgrundsmusiken. Exakt: även musiken vi hör så fort vi kommer in i butiken är ett marknadsföringsknep för att få oss att handla mer. Men hur är det möjligt? Låt oss se varför det alltid spelas bakgrundsmusik i butikerna och vad det betyder.   

Får musiken oss verkligen att handla mer?

Får musiken oss verkligen att handla mer?

Pexels

För att en marknadsföringsteknik ska fungera bör den övertyga kunderna att handla mer utan att vara uppenbar. I de flesta butiker följer layouten och färgerna en exakt plan som har det enda syftet att sälja, utan att vi ens inser det. Bakgrundsmusik bidrar också till denna effekt, eftersom den används mer i kläd- och teknikbutiker, men finns praktiskt taget överallt.

Att lyssna på en spellista medan man provar kläder eller hanterar en elektronisk enhet är inte av en slump, utan återspeglar försöket att göra hela upplevelsen distinkt och speciell. Med ett ord: branding, få oss att ansluta till varumärket. Eller ge oss det intrycket. Tanken på att använda musik för att sälja mer är kopplad till viljan att skapa behagliga förnimmelser i just det ögonblicket. Med det resultat som vi alla känner till och butiken förväntar sig.

Advertisement

Varför spelas det alltid bakgrundsmusik i butikerna?

Varför spelas det alltid bakgrundsmusik i butikerna?

Diligent/Wikimedia - Public Domain

Att musik har en så betydande inverkan på shoppingupplevelsen är inte bara en akademisk eller guru-marknadsföringsidé. Tvärtom är det en riktig försöljningsstrategi, som forskare från Bocconi University i Milano, har gjort en undersökning om för att förstå varför det alltid spelas bakgrundsmusik i butiker. Enligt forskare kan musiken öka den genomsnittliga försäljningen med 2 till 10%. Vilket inte är en låg summa för en liten butik, än mindre för en stormarknad eller en teknikkedja. Men varför får musiken oss att handla mer? Enligt forskarna från Bocconi finns det främst två anledningar:

  • å ena sidan, musik förlänger tiden i butiken, om vi hör en låt som vi gillar, stannar vi för att lyssna tills den är slut;
  • å andra sidan, för att det förbättrar humöret hos personalen i butiken, gör deras arbete trevligare och mer motiverade medarbetare säljer mer.

Att stanna lite längre i en butik kan leda till att man gör flera sista minuten-köp samtidigt som man vandrar genom gångarna och en nöjdare personal leder till bättre försäljning av produkterna i butiken. I båda fallen har musik konkreta effekter.

Musik i butikerna: en stor betydelse

Musik i butikerna: en stor betydelse

publicdomainpictures.net

Som framhållits av forskningen från Bocconi University i Milano är bakgrundsmusik i butiker därför inte bara "bakgrund". Tvärtom kan den påverka shoppingupplevelsen som en del av marknadsföringen, tillsammans med andra strategier som de som nämndes i inledningen av artikeln. Det betyder att när vi går in i en butik eller en stormarknad måste vi sluta tro att det finns något som är av en slump. Allt är uträknat ur en musiksynpunkt, framförallt när det gäller ett radiovarumärke. Från volym till valet av musiken och ner till de minsta detaljerna, varje aspekt studeras och fulländas för ett enda syfte. Göra kundupplevelsen oförglömlig, och självklart öka försäljningen.

Advertisement