Det är inte alla som kommer ihåg vad de har drömt när de vaknar: orsakerna kan vara dessa

av Titti Carlberg

28 Januari 2024

Det är inte alla som kommer ihåg vad de har drömt när de vaknar: orsakerna kan vara dessa
Advertisement

Du skulle väldigt gärna vilja minnas vad du drömt, men du kan inte och förstår inte varför andra kan? Drömupplevelser är inte lika för alla men vilka är orsakerna bakom detta?

Varför är det inte alla som minns vad de har drömt?

Varför är det inte alla som minns vad de har drömt?

Pexels

Även om du inte minns vad du har drömt när du vaknar, betyder det inte att du inte har drömt: det är nämligen omöjligt. Alla drömmer, men bara några kommer ihåg bilderna och detaljerna som har "setts" under natten. Dessa drömupplevelser är nödvändiga både för vårt sinne, för att omorganisera minnen och fästa dem i minnet, och för att bearbeta de förnimmelser som upplevts under dagen. Att inte kunna komma ihåg sina drömmar anses dock vara helt normalt och bör inte orsaka oro: många av drömmarna vi har under natten avbryts av sömnen själv: om den inte avbryts kan hjärnan inte lagra dem.

I samma ögonblick som vi somnar, vandrar vårt sinne i "full fart" och aktiverar Default Mode Network, som spelar in när vi föreställer oss själva i det förflutna och i framtiden, när vi fantiserar i vaket tillstånd eller när vi glider in i sömnen. Hos de som minns sina drömmar är dessa standardlägesnätverk särskilt aktiva och uppkopplade även under vakentid på dagen, vilket inte bara tillåter dem att memorera sina drömupplevelser utan också "dagdrömma" när de är vakna. 

Vetenskapen har ännu inte helt förstått drömmarnas universum, men det som påverkar minnet av dem är faktorer kopplade till personlighet, hjärnstruktur och vad man drömmer. I många fall tenderar dessa nattliga episoder att "lösas upp" vid uppvaknandet, speciellt om vi omedelbart fokuserar på något annat utan att tänka på det.

Advertisement

Ängsliga och kreativa människor drömmer mer än andra

Ängsliga och kreativa människor drömmer mer än andra

Freepik

Enligt vissa innovativa studier inkluderar till exempel personlighetsdrag som kan gynna minnet av drömmar, en stark ångest men också kreativitet, som skapar nya upplevelser, vilket förklaras av neuroforskaren Raphael Vallat, specialiserad på forskning om sömn och drömmar på Berkeley Sleep and Neuroimaging Lab vid University of California. I grund och botten har de som upplever ett mer levande minne av sina drömmar en konstnärlig natur, medan de som inte kommer ihåg dem snarare är mer som "ingenjörer", detta enligt hans metafor.

Faktum är att om det är den grå substansen som är mest involverad i intellektuella förmågor, så är det den vita substansen som är protagonisten i drömupplevelsen och som har hand om den intracerebrala kommunikationen. Båda substanserna upptar ungefär hälften av vår hjärna, även om den senare är mindre studerad. Vallat upptäckte att de som drömmer mer och minns sina drömmar har mer vit substans i den mediala prefrontala cortex, som ansvarar för att bearbeta information om sig själv. Även om orsakerna till varför vissa människor mer än andra minns vad de har drömt är inte klart ännu, men det har dock identifierats att kvinnor vanligtvis drömmer mer än men och ungdomar mer än äldre människor.

REM-sömn och metoder för att minnas det man drömt vid uppvaknandet

REM-sömn och metoder för att minnas det man drömt vid uppvaknandet

Pixabay

Drömaktiviteten sker huvudsakligen i REM-fasen, när hjärnaktiviteten liknar den i vaket tillstånd, även om de hjärnregioner som ansvarar för att överföra minnen till långtidsminnet är inaktiverade. De områden som är ansvariga för korttidsminnet är dock aktiva, men är kopplade till minnen i bara 30 sekunder. Detta innebär att vi, för att kunna minnas en dröm, bör vakna specifikt under REM-fasen, annars går vi vidare till nästa fas av drömmen utan att prägla den i långtidsminnet.

REM-sömn under natten är multipel och inträffar ungefär var 90 minut. De har en varierande och ökande varaktighet, där den första vanligtvis varar i bara några minuter och den sista kan nå upp till 20 minuter. Av denna anledning är de sista timmarna av natten mest produktiva när det handlar om att drömma: ju längre vi sover, desto mer drömmer vi. Och framför allt minns vad vi har drömt.

Men finns det något sätt att minnas drömmar bättre? Ja: i samma ögonblick du vaknar, det första du ska göra är att tänka tillbaka på vad du drömde och försöka återuppleva det, uppmuntra minnets övergång från korttids- till långtidsminne. För att underlätta denna process är det också användbart att omedelbart skriva ner drömmen i en anteckningsbok eller i ett annat medium så att den inte försvinner. Dessutom, innan du somnar är det användbart att träna avslappningstekniker och föreslå för ditt sinne din önskan att komma ihåg vad du drömmer. Förbereda den för uppgiften. 

Brukar du komma ihåg det du drömt eller tror du att du aldrig drömmer?

Advertisement